02 Ağustos 2012 09:54

Taşeron işçi sorun, taşeronluk vazgeçilmez!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (ÇSGB) Faruk Çelik, AKP hükümetinin taşeron uygulamadan vazgeçmeyeceğini bir kez daha vurguladı. Çelik diğer taraftan da “Modern köleliğe son vereceklerini” belirtti. Çelik ayrıca hükümet kendileri değilmiş gibi Toplu İş İlişkileri Yasası’nın beklemeye tah

Taşeron işçi sorun, taşeronluk vazgeçilmez!
Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iki gün önce yapılacak olan fakat ertelenen basın toplantısını bugün yaptı. Bakanlığın icraatlarının rapor olarak sunulduğu toplantıda Bakan Çelik, Toplu İş İlişkileri Yasası’nın önemine değindi. Çelik, bu yasa çıkmadan, ellerindeki verileri açıklamalarının sendikaların aleyhine bir durum olacağını savundu. Sendikaların bu istatistiklerle ellerindeki yetkiyi kaybedeceklerine dikkat çeken Çelik, “51 sendikadan 41’i yetkisini kaybedecek” dedi. Toplu İş İlişkileri tasarısı yasalaşmadan kıdem tazminatının “fona devri” tartışmalarının gündeme alınmayacağını belirterek, her iki düzenlemenin takas edileceği tartışmalarını doğrulayan Çelik, “Çalışanların yalnızca yüzde 8’i kıdem tazminatı hakkından yararlanıyor. Yüzde 92 oranında çalışanın yararlanamadığı bir sistemi biz kabul edemeyiz” dedi. Toplu İş İlişkileri Yasası’nı başkası bekletiyormuş gibi Bakan Çelik, bu yasanın artık beklemeye tahammülü olmadığını savundu.

‘TAŞERON İHTİYAÇTIR’

Taşeronlaşmaya da değinen Bakan Çelik, taşeron işçi sorununun ciddi boyutlara ulaştığını söyledi, fakat taşeronluğun vazgeçilmez olduğunu vurgulamayı da ihmal etmedi. Bakan Çelik; “Taşeron çalıştırma ihtiyaçtan doğmuştur. 1936’dan beri sürdürülen bir sistemdir” dedi. Sürekli çelişkili konuşan Bakan Çelik, taşeronluk için “Modern kölelik” demeyi de ihmal etmedi. Bakan Çelik, taşeron dernekleri ile bir araya geldiklerini ve emeğin istismarına, “modern köleliğe” izin vermeyeceklerini ileri sürdü.

Ulusal İstihdam Stratejisi’ne son şeklinin verildiğini söyleyen Çelik, yaz dönemi içerisinde bu planın yayınlanmış olacağını kaydetti. Bakan Çelik stratejiye ilişkin kısa bilgi verirken, ilk sıralarda istihdam ile eğitim arasındaki ilişkinin düzenlenmesi ve iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi geldi. Bakan Çelik, bu konuda 4+4+4 eğitim modelinin de son derece yardımcı olacağını belirterek, modelin çalışma hayatının esnekleştirilmesi ile ilgili olduğunu bir kez daha teyid etmiş oldu.

Çelik’in açıkladığı rakamlara göre işsizlik 2002’deki 10.3 oranından, 2012’de yüzde 9’lara geriledi, istihdam arttı. Çelik, işsizlikle mücadelede yeni uygulamalara gideceklerini, işsizlere iş başında eğitim veren bir modeli yenileyeceklerini belirtti. Çelik’in açıkladığı rakamlardan devam edildiğinde, 2004’ten bugüne, patronlara 19 milyar TL teşvik verilmiş. Yeni teşviklerini de açıklayan Çelik, ayırdıkları 5 bölgede işverenlerin sigorta primlerini, devletin karşılayacağı müjdesini de patronlara verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Belediye işçileri kısmi kazanım sağladı

SONRAKİ HABER

Şemdinli insan haklarına kapalı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...