31 Ekim 2017 10:35

Kürkçü: Silahlanmaya değil, adalete ihtiyaç var

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bütçe görüşmelerinde bütçede savunma harcamalarına ayrılan paya tepki gösterdi. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda başlayan görüşmelerin ilk gününde bütçeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bütçede en yüksek payın Millî Savunma Bakanlığına ayrıldığına dikkat çeken Kürkçü, “Millî Savunma Bakanlığının mal ve hizmet alım giderlerine ayrılan kaynak 20 milyar 329 milyon lira. Millî Eğitim Bakanlığının ise aynı kaynağı 8 milyon 693 bin liradır. Geri kalanları personel giderleri, sosyal güvenlik primleri, vesair harcamalardır. Dolayısıyla, ikisi arasındaki ilişkide kamu millî savunmaya yatırımı millî eğitime yatırımdan çok daha önemsemiştir” dedi.

ARADAKİ FARK BİLE DAHA FAZLA

Devletin güvenliğe ayırdığı payın çeşitli kalemlere dağılmış olduğu için net olarak görülemeyebileceğini belirten Kürkçü ancak Millî İstihbarat Teşkilatı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının payına ayrılmış bulunan bütçenin geçen yıl 64 milyar, 2018’de 84,5 milyardan fazla olduğunu söyledi. Kürkçü, aradaki farkın 20 milyar olduğunu kaydetti. Kürkçü, “Bu aradaki 20 milyarlık fark aslında millî eğitime ya da sağlığa ayrılan payların toplamından bile fazla” dedi.

Türkiye’nin esasen silahlanmaya, ordusuna ve güvenliğine daha çok silah ve teçhizat almaya değil, yatırıma, özgürlüğe, eşitliğe, adalete ihtiyacı oluğunu belirten Kürkçü, “Türkiye’nin bugün izlediği dış ve iç politikanın sonucu olarak arttığını düşündüğü güvenlik riskleri karşısında akıtmayı düşündüğü büyük servetlere mukabil pekâlâ kendi halkıyla, kendi toplumuyla, kendi komşularıyla bir dostluk anlaşması içerisine girebilir.

KİME KARŞI ÖNLEM ALIYORUZ?

Aslında Türkiye’nin bugün kendisini tehdit edeceğini düşünebileceği bütün ülkelerle şu an bir balayı yaşıyor. İran’a karşı mı tedbir alıyoruz? Rusya’ya karşı mı tedbir alıyoruz? Suriye’ye karşı mı tedbir alıyoruz? Yunanistan’a karşı mı tedbir alıyoruz? Kime karşı tedbir alıyoruz da bir an da trilyonlarca lira, milyarlarca dolar parayı yüksek teknolojili füze savunma sistemlerine ayırıyoruz? Bu soruların cevapları politikada ve diplomasidedir, ekonomide ya da bütçe değil. Bizim tartışacağımız şey, önümüze gelmiş olan rakamların alt alta konulduğunda doğru mu toplanıp doğru mu çıkarıldığı değil, bu rakamların arkasındaki hakikattir. Bu rakamların arkasında içeride olağanüstü hâl rejimi, dışarıda ise bütün komşularla ihtilaf rejimi yatıyor” diye konuştu.

Bütün komşularla yeniden dostluk ve ortaklık kurulması, Kürt halkıyla yeniden barış ve çözüm müzakereleri ve uluslararası alanda da kurucu ve barışçı bir dış siyasetin izlenmesi gerektiğini ifade eden Kürkçü, bunlar hayata geçince ne bu kadar savunma harcamasına gerek olmayacağını dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnşaatın ahşap iskelesinden düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

CHP'li vekillerden Ahmet Edip Uğur açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...