31 Ekim 2017 04:22

Erdoğan'ın hedefi: Başkanlık ofisleri

Erdoğan'ın başkanlıkla yönetilen ülkelerin devlet yapılanmasını incelettiği, buna göre Başkanlık Ofisleri kurmayı hedeflediği belirtildi.

Paylaş

Başkanlık referandumu sonrası devlet kurumlarını yeniden dizayn etmeyi hedefleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ‘tarım, çevre, ekonomi’ ofisleri kurmayı hedeflediği belirtildi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre 'devlet yapısındaki değişiklikler' başlığıyla sürdürülen çalışmalarda iki fikir ortaya atıldı. Bunlardan ilki “Mevcut sistemde olduğu gibi Başbakanlık’ın tüm görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı’na taşınsın”. İkincisi ise  “Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde olduğu gibi tamamen yeni bir yapı kurulsun."

Saray'da ikinci görüşün daha ağır bastığı ifade edilirken başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerin devlet yapılanmasının incelemeye alındığı açıklandı.

Buna göre başkanlığa bağlı kurulan ‘ofislerin’ benzerleri oluşturulacak. “Tarım ofisi, ekonomi ofisi, çevre ofisi” gibi bakanlıkların görev alanlarına göre yapılar kurulacak. Bu ofislerden çıkan karar ve öneriler, hükümetin öncelikleri olacak.

'TERÖRLE MÜCADELE' CUMHURBAŞKANLIĞI'NA BAĞLANACAK

Bazı bakanlıkların birleştirilmesi veya ayrılması da bu çalışmanın konusu olacak. Başbakanlık’a ve başbakan yardımcılarına bağlı olan 22 kuruluşun bir kısmı Cumhurbaşkanlığı’na, diğerleri ilgili bakanlıklara bağlanacak. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’yla birleştirileceği, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacağı ifade ediliyor.

DEĞİŞİKLİK İÇİN 2019'DAN SONRA TBMM'YE DAHİ GEREK YOK

Söz konusu paketin bu dönemde, diğer uyum pakatleriyle birlikte TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor. Ancak son Anayasa değişikliğinde alınan yetkiyle bu çalışmaların önemli bölümü, Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde 2019’dan sonra Cumhurbaşkanı kararnamesiyle de yapılabilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Pasifik ülkesi Yeni Kaledonya'da 6.8 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 31 Ekim 2017

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...