31 Ekim 2017 00:49

Özelleştirmeye tepki: Zonguldak bu torbaya sığmaz

Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli partisinin özelleştirmeye karşı mücadele veren işçilerin yanında olduğunu açıkladı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) ait maden sahalarının, Mecliste görüşmeleri süren torba yasa tasarısının 58. maddesiyle parçalanarak özelleştirilmesinin önünün açılmak istenmesine tepkiler sürüyor. Özelleştirmeye karşı mücadele kapsamında GMİS yöneticileri ocaklarda madencilere bilgi verirken, Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli de yaptığı açıklamayla “Partimiz; Hükümetin Soma düzenini kurmasına karşı verilen mücadelenin yanındadır. Zonguldak bu torbaya sığmaz” dedi. 

ÖZELLEŞTİRME ÖLÜM DEMEKTİR

Kendisi de bir TTK işçisi olan Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, yaptığı açıklama ile hükümetin madenlerdeki özelleştirme girişimlerine tepki gösterdi. “TTK’nin özelleştirilmesinin ardından da kapanması anlamına geldiğini maden işçileri ve Zonguldak halkı çok iyi bilmektedir” diyen Türeli, şöyle devam etti: “Özelleştirme Soma’da, Ermenek’de, Kozlu’da, Karadon’da olduğu gibi ölüm demektir. Patronun iki dudağı arasında çalışmak demektir. Aylarca ücret almadan çalışmak demektir. Bugüne kadar uygulanan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları ile iş cinayetlerinin önünü açan AKP Hükümetinin iş kazalarında ‘sıfır kaza’ kampanyası sonucunda 4 ayda 753 işçi yaşamını yitirmiş ve her gün 6 işçi hayatını kaybetmektedir. Geçmişte TTK’de uygulanan hazırlık işlerinin taşerona verilmesi ile Karadon ve Kozlu bölgelerinde yaşanan katliamlar hâlâ hafızalarımızda yerini korumaktadır” dedi. 

KAÇAK OCAK CEHENNEMİ

Torba yasanın 58. maddesinin Meclisten geçmesi halinde kaçak maden ocaklarındaki sistemin geleceğine dikkat çeken Türeli, “Zonguldak havzasında halen var olan kaçak maden ocaklarında yaşanan iş güvenliğinin ve iş güvencesinin olmadığı, ölen maden işçilerinin elektrik direklerinin dibine ve hastane önlerine bırakılıp kaçıldığı bir cehennem olacağını maden işçileri çok iyi bilmekte” dedi. 

MÜCADELENİN YANINDAYIZ

AKP Hükümetinin özelleştirme politikaları ile Zonguldak maden havzasında kurmayı hedeflediği Soma düzenine karşı  verilen mücadelede maden işçilerinin yanında olduklarını belirten Türeli, “Zonguldak halkını bir bütün olarak gencini, esnafını isçisini, işsizini, emeklisini maden işçilerinin özelleştirmeye karşı vermiş oldukları mücadeleye destek olmaya, sesine ses olmaya, kölelik düzenini getiren yasa geri çekilene kadar birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Zonguldak halkı, emek ve demokrasi güçleri maden işçilerini mücadelelerinde yalnız bırakmayacaklar ve AKP Hükümetinin özelleştirme saldırısını püskürtecektir” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

58. MADDEDE NE VAR? 

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 58’inci maddesi ile 3213 sayılı Maden Kanunu’nun ek 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında değişiklik yapılmak isteniyor. “Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir” denilen değişiklik öngören maddenin gerekçesi ise “Madde ile 3213 sayılı Maden Kanunu’nun ek 1 inci maddesinde değişiklik yapılmak sureti ile Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye yetkili kılınmaktadır. Böylelikle, atıl vaziyetteki sahaların ekonomik, güvenli ve rantabl şeklinde değerlendirilmesine olanak sağlanmaktadır. Ayrıca rödovans süreleri kısıtlı olduğundan dolayı iş sağlığı ve güvenliğine yönelik uzun vadeli moderne teknolojiye uygun yatırımlar yapılamamaktadır. Düzenleme ile belirtilen gerekçelere göre uzun vadeli yatırım yapılabilmesinin önü açılmaktadır” şeklinde açıklanıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesi işçileri: Taşerona kadronun yolu birlik

SONRAKİ HABER

Evini istedi yıkım parasıyla karşılaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...