30 Ekim 2017 20:44

Astana görüşmelerinin yedincisi dün başladı

Suriye'de iç savaşı sonlandırma gerekçesiyle Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde yapılan görüşmelerinin yedinci ayağı dün başladı.

Paylaş

“Suriye'deki iç savaşı sonlandırmak ve ülkede barışı tesis etmek” gerekçesiyle ocak ayından bu yana aralıklarla Kazakistan'ın başkenti Astana'da sürdürülen görüşmelerin yedinci ayağı dün başladı. Görüşmeler iki gün sürecek.

DW türkçe’nin haberine göre, görüşmelerin başlıca gündem maddesini, Suriye'deki dört bölgenin çatışmasızlık kapsamına alınması planının görüşülmesi oluşturuyor.

Çatışmasızlık bölgelerinin kurulması önerisi, Astana'da ilk kez geçen mayıs ayında ortaya atıldı. Planın başlıca amacını bu noktalara insani yardım, gıda ve tıbbi malzemelerin ulaştırılabilmesi oluşturuyor. Öte yandan uluslararası organizasyonlar ay başında çatışmasızlık bölgelerinden biri olan ve başkent Şam'ın hemen dışında bulunan Doğu Guta'daki insani krize dikkat çekmişti.

DOĞU GUTA'DAKİ AÇLIK KRİZİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) verdiği bilgilere göre bölgedeki binden fazla çocuk ileri derecede, akut veya orta seviyede yetersiz beslenmeden muzdarip. Yardım konvoyları ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmayı başaramadığı için bin beş yüzden fazla çocuk ise ciddi risk altında bulunuyor.

Kızıl Haç da çatışmasızlık bölgeleri çatışmaların sayısını azaltsa da, bu bölgeler de dahil olmak üzere ülke genelinde şiddetin tırmandığı uyarısını yaptı.

Astana'da eylül ayında yapılan son görüşmelerde İdlib'in Suriye'deki dördüncü çatışmasızlık bölgesi olmasının yanı sıra üç ülkenin Suriye'ye 500'er askerlik gözlem gücü göndermesi kararlaştırılmıştı.

Astana'daki görüşmeler Rusya, Türkiye ve İran'ın arabuluculuğunda düzenleniyor
Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre Suriye'de 2011 yılı başından bu yana 330 binden fazla insan öldürüldü. Milyonlarca kişi ise yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

RUSYA: TÜRKİYE İSTİKRARI SAĞLAYABİLİR

Rusya'nın resmi devlet haber ajansı Ria Novosti'nin verdiği bilgilere göre, Rus delegasyonunun başında bulunan Alexander Lavrentyev, Rusya'nın İdlib vilayetinde milislerin varlığı nedeniyle yüksek bir saldırı tehdidi bulunudunu kaydetti ve Türkiye'nin bölgede istikrarı sağlamaya yardımcı olabileceğini düşündüğünü belirtti. Lavrentyev, "Burada gerilim çok yüksek ve radikal grupların saldırılar için buraya birlikler yerleştirmiş olma tehdidi söz konusu" dedi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İspanya, Katalonya kurumlarına kayyım atama hazırlığında

SONRAKİ HABER

Batı Şeria’da Netanyahu ve Trump'ın öpüştüğü graffiti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...