03 Nisan 2011 10:35

Meclis'te son hafta yoğun geçecek

Meclis tatile girmeden önce, önemli yasaları çıkarmak için yoğun bir mesai harcayacak. Emek örgütlerinden ve demokratik kurumlardan tepki gören Bakanlar Kurulu’na Kanun Hükmünde Kararname yetkisi veren tasarı bunların başında geliyor.12 Haziran genel seçimleri nedeniyle 8 Nisan Cuma günü tatile girmeden önc

Meclis'te son hafta yoğun geçecek
Paylaş

12 Haziran genel seçimleri nedeniyle 8 Nisan Cuma günü tatile girmeden önce TBMM Genel Kurulu, önemli yasaların çıkması için gece mesaisi de yapacak. Bu hafta 23. Dönem Meclisi aynı zamanda son yasalarını da çıkarmış olacak.
Bu çerçevede; TBMM Genel Kurul’u yarın, Bakanlar Kurulu’na Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yetkisi veren tasarıyı görüşecek.

Tasarıyla; “Kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak” iddiasıyla kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat, görev ve yetkileri ile kamu görevlilerine ilişkin konularda Bakanlar Kuruluna yetki verilmesini öngörüyor. Düzenlemeyle, bakanlıklar arasındaki dağılımının yeniden belirlenerek; mevcut bakanlıkların birleştirilmesi  veya kaldırılması, yeni bakanlıklar kurulması, anılan bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarıyla hiyerarşik ilişkileri, mevcut bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bağlılık ve ilgilerinin yeniden belirlenmesi veya bunların mevcut, birleştirilen veya yeni kurulan bakanlıklar bünyesinde hizmet birimi olarak yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Söz konusu tasarı, AKP’nin alt düzey memurları esnek çalışmaya mahkum ederken, yüksek bürokratlar arasında da kadrolaşmayı en üst düzeye çıkarma amacını taşıdığı biçiminde yorumlanıyor ve eleştiriliyor. Emek örgütleri, daha önce ANAP’ın kullandığı bu yetkiyi şimdi AKP’nin kullanmak istediğine dikkat çekerek, ‘AKP, sel önünden kütük kaçırıyor’ değerlendirmesini yapmıştı.

CİNSEL SUÇLAR

Genel Kurul’un bu haftaki bir diğer gündem maddesi ise; bugün Adalet Komisyonu’nda ele alınacak olan cinsel suçlarda cezai artırımı öngören yasa teklifi ile kadına yönelik şiddet düzenlemeleri olacak.

Teklifle, cinsel suç işleyenlere verilen cezai oranlar artırılıyor. Bu çerçevede, cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişinin alacağı ceza 2-7 yıldan 5-10 yıla çıkarılıyor. Fiilin tecavüzle sonuçlanması durumunda verilecek ceza 7-12 yıldan 10-18 yıla çıkarılıyor. Suçun, üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen ve evlatlık tarafından, aynı iş yerinde çalışmanın, insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde, cezalar yarı oranında artırılacak. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilen ceza da 3-8 yıldan 6-12 yıla çıkartılıyor. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda verilecek ceza 8-15 yıldan 12-20 yıla çıkartılıyor.

Öte yandan teklifle; cinsel suç işleyenlere testosteron tedavisi de öngörülüyor.Genel Kurul’un bu hafta ki bir diğer önemli gündem maddesi kadına yönelik uygulanan şiddete getirilen düzenlemeler olacak.

SAĞLIK DÜZENLEMELERİ

Sağlık ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik öngören “mini torba” teklifi Genel Kurul’un gündeminde yer alacak. Düzenleme sağlık hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla açıklanıyor.

ARAŞTIRMA RAPORLARI

TBMM Genel Kurul’u son gün mesaisini ise 23. Dönem kurulan ve devam eden araştırma komisyonlarının raporlarını ele alacak. 6 ayrı araştırma raporları 23. Dönemin son gündem maddeleri olacak.
Bugün ise TBMM Adalet Komisyonu’nda, cinsel suçlara yönelik işlenen suçlarda değişiklik öngören teklifin alt komisyon raporu ele alınacak.

Meclis’te bu hafta ayrıca AKP, CHP ve BDP’de son grup toplantılarını yapacaklar. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

AKP önünde bomba

SONRAKİ HABER

7 sığınmacı 6 gündür açlık grevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...