30 Ekim 2017 14:07

Alman şirketinin Türkiye projeleri askıda

Alman silah tekeli Rheinmetall, Türkiye ile gerçekleştireceği mühimmat üretme planları gibi birçok projeyi bekletiyor. 

Paylaş

Alman silah tekeli Rheinmetall’ın CEO’su Armin Papperger, Alman hükümetinin Türkiye ile ortak projeler üzerine henüz karar vermediğini belirterek TSK’ye ait Leopard tanklarının modernizasyonu ve iki ülkenin birlikte savaş uçakları için mühimmat üretme planları gibi birçok projenin beklemede olduğunu söyledi. 

‘ALTAY PROJESİNİ ALMAK ÇOK ZOR’ 

Rheinmetall’in Türkiye’de dahil olduğu diğer bir proje ise AKP Hükümetinin yaklaşık 7 milyar avroluk ‘milli’ tank projesi Altay. Bu projenin 100 ila 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Rheinmetall ile Türk şirketi BMC’nin 2016 yılında Ankara’da ortaklaşa kurdukları RBSS şirketinin  alması ihtimali oldukça yüksek. Rheinmetall, RBSS’nin hisselerinin yüzde 40’ına sahip. Bu konuda karar ise 2018’de alınacak. 

Papperger gizlilik ilkeleri nedeniyle Türkiye’nin Rheinmetall temsilcilerine ihalenin detaylarını göstermeyeceğini kaydederek Rheinmetall’in Leopard tanklarının modernizasyonu ve Altay tank projesine olası katılıma hazırlık amacıyla savunma teknolojileri alanında çalışan on elemanı olduğunu, bu sayının arttırılmayacağını söyledi. 

İHALE ALINSA BİLE SORUN ÇÖZÜLMEYECEK

Rheinmetall şefi, BMC’nin ihaleyi alması halinde Rheinmetall’in ortak firma RBSS sayesinde konuya dahil olabileceğini kaydetti. Ancak Berlin’den silah ihracatı için onay çıkmaması halinde Almanya’dan yedek parça, üretim planı veya bilgi aktarımı da yapılamayacak. Çünkü silah üretimi konusundaki uzmanlık da savaş silahlarını kontrol yasası kapsamına giriyor ve onay gerektiriyor. Yeni geliştirilecek teknolojiler ise onay kapsamının dışında bulunuyor ancak Papperger bunların en az 5 ila 10 yıl gerektireceği için gerçekçi olmadığını vurguladı ve “Tanklar hemen isteniyorsa bu gerçekçi değil” açıklamasını yaptı. 

Federal Ekonomi Bakanlığı, Pazar günü yaptığı bir açıklamada; güncel durum ve insan haklarıyla ilgili gelişmelerin silah ihracatı izninde önemli bir rol oynadığı, bunun Türkiye için de geçerli olduğunu belirtti. 2016 temmuz ayındaki darbe girişimi sonrası Türkiye’ye silah satışı ile ilgili izinlerin titizlikle verildiği, Almanya’nın silah ihracatının kontrolü konusunda her zamankinden çok kısıtlayıcı olduğu da açıklamada yer aldı.  (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Yıldırım: İstifalar darbe ile görevden almadır

SONRAKİ HABER

GMİS: Bizi ocaklardan çıkaramazlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa