30 Ekim 2017 12:54

Madra Dağı'nda siyanürlü altın araması için yeni başvuru

Karaçam ve meşe ormanlarıyla kaplı Madra Dağı’nın kuzey uzantısı olan Şap Dağı’nda üçüncü bir firma daha siyanürlü altın araması için başvuru yaptı.

Paylaş

Balıkesir’in Burhaniye ve Havran ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Madra Dağı’nın kuzey uzantısı durumundaki Şap Dağı’nda Bahar Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından altın madeni işletmesi için başvuruda bulunuldu. Bölgede kurulması planlanan Demirtepe altın madeninin açık ocak işletmesi olacağı belirtildi. Yine altın arama faaliyetinin bilimsel olarak “en vahşi yöntem” olarak bilinen siyanürlü liç yöntemiyle yapılacağı aktarılırken, firma altın madeni sürecini başlatmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına proje dosyasını sundu.  Proje dosyasında madenin kurulacağı bölgeye dair bilgiler de yer aldı. Verilen bilgilere göre, maden faaliyetinin yürütüleceği alanın yüzde 79’u karaçam ve meşe ormanlarından oluşurken, geriye kalan kısmı ise tarım arazilerinden oluşuyor. 

ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ TESPİT EDİLDİ

Maden arama şekli için en uygun yöntemin siyanürlü liç yöntemi olduğu belirtilen projede, maden sahası içinde bulunan Değirmen Dere’ye kış ve bahar aylarında akan dereler olduğu da kaydedildi. Maden sahasında 182 bitki türünün yanı sıra yeni bitki türlerine de rastlanabileceğine yer verilirken, endemik bitki türlerine rastlanmasının da doğal olduğu savunulması dikkat çekti. Projede, bölgede bulunan hayvan türlerinin de memeli ve kuş türleri olmak üzere 97 tür olduğu aktarıldı. Bakanlığa sunulan proje dosyasında bölgenin mevcut özelliklerine rağmen maden araması için onay verilmesi istendi. 

YENİ CEVHER BULUNURSA…

Projenin 10 yıl süreceği belirtilen dosyada, yapılan sondaj çalışmalarında bölgede 16 milyon ton cevher tespit edildiği, cevherin çıkarılması sırasında 2 milyon 650 bin metreküp pasa çıkarılacağı vurgulandı. Siyanürlü liç yöntemi ile işleme sonucunda çıkarılacak pasanın da yine bölgede oluşturulacak depolama sahalarında depolanacağı aktarıldı. Proje dosyasında, her ne kadar 10 yılda tamamlanacak bir proje olduğu belirtilse de, sahada yeni rezervlerin tespiti durumunda projede kapasite artışına yer verileceği de belirtildi. 

‘TÜM BUNLARA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) Sözcüsü Hatice Engin, Madra Dağı’nda Bahar, Uludora ve Tümad madencilik şirketleri tarafından 3 altın madeninin altyapısının hazırlandığını belirtti. Engin, “Madenlerin faaliyet süresi 10 yıl deniyor. Ancak kanserojen etkisi olan siyanür ve beraberinde kullanılan bileşikler ile etkisi yüz yılı aşkın bölgeyi etkileyecek. Doğmamış nesillere zehir bırakacaklar. İnsanların arazilerini satmaması, kendilerine verilecek bir iş umuduna kapılmaması gerekiyor. Ancak önce aç bırak, sonra muhtaç et politikası acımasızca uygulanıyor. Biz tüm bunlara rağmen mücadelemizi yürüteceğiz” dedi. (Balıkesir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Söz Uçar'a ABD ve Avrupa'dan ödül

SONRAKİ HABER

Rize İMO: Sel ve heyelanların nedeni alınmayan önlemler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...