30 Ekim 2017 13:00
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ekim 2017 13:32

Edip Uğur, belediye başkanlığından ve AKP'den istifa etti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın istifasını istediği belediye başkanlarından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur istifa etti.

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın istifasını istediği belediye başkanlarından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AKP Edip Uğur, hem belediye başkanlığı görevinden hem de AKP'den istifa ettiğini açıkladı. Uğur açıklamasında tehdit aldığını söyledi. Ayrıca "görevimden ayrılma noktasına getirilmiş bulunmaktayım" ifadelerini kullandı. Böylece Edip Uğur istifa eden 6. belediye başkanı oldu. 

UĞUR: TEHDİT ALDIM

Uğur açıklaması sırasında gözyaşlarını tutamayarak, tehdit aldığını söyledi: Yolsuzluğunuz yok, usulsüzlüğünüz yok, başarısızlığınız yok, FETÖ bağlantınız yok ama ailenize ve evinize kadar ulaşan tehditler. Katlanacak bir durum olmanın ötesine geçmiştir. AK Parti'de siyaset yapma imkanımız ortadan kaldırılmıştır.Gelinen bu durumda partimden ve belediye başkanlığı görevimden ayrılma noktasına gelmiş, getirilmiş bulunmaktayım.

Tek endişem başladığımız projelerin yarım bırakılarak insanlarımızın beklentilerinin boşa bırakılmasıdır. Bundan önce veda ve vefa vurgusu yapmıştım. Şimdi bütün varlığımla külli iradeye teslim olarak cüzzi irade ile milletime vefa gösteriyorum. Partime ve başkanlık görevime burada veda ediyorum. 

'ÜZGÜNÜM, KIRGINIM AMA HUZURLUYUM'

İnancım ve itikatım gereği olanda hayır vardır. Üzgün, kırgınım ama huzurluyum. Çünkü vicdan rahatlığı ile bu kararı almış bulunuyorum. Bugüne kadar aldığım görevlerde hemşehrilerime hizmet etme gayretinde oldum. Bana destek olan herkese ve aileme teşekkür ediyorum. Ve Allah'a ısmarladık diyorum, hoşça kalın." 

BEŞ BELEDİYE BAŞKANI İSTİFASINI AÇIKLAMIŞTI

AK Parti'de daha önce istifaları istenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek istifalarını açıklamıştı.

CHP’DEN EDİP UĞUR AÇIKLAMASI: SAVCILARIMIZI SORUŞTURMA AÇMAYA DAVET EDİYORUZ

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Savcılarımızı Balıkesir Belediye Başkanı Sayın Edip Uğur’un tehdit yoluyla istifa ettirilmesi konusunda soruşturma açmaya davet ediyoruz” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur’un bugün istifasını açıkladığı basın toplantısı üzerine açıklama yaptı. Durumu demokrasi ve yerel yönetimler için kara bir gün olarak nitelendiren Torun, “Savcılarımızı Balıkesir Belediye Başkanı Sayın Edip Uğur’un tehdit yoluyla istifa ettirilmesi konusunda soruşturma açmaya davet ediyoruz” dedi.

‘EDİP UĞUR YAPILAN TEHDİTLERİN AİLESİNE KADAR ULAŞTIĞINI İFADE ETMİŞTİR’

Torun, son günlerde istifa eden AKP’li belediye başkanlarının neredeyse tamamının görevlerinden istifa etmeleri yönünde baskıya maruz kaldıklarını çeşitli biçimlerde ifade ettiklerini bildirerek, “Ne var ki Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Edip Uğur bugün yaptığı açıklamada, istifa etmesi için yapılan tehditlerin evine, ailesine kadar ulaştığını ifade etmiş, bu koşullar altında göreve devam etme koşullarının ortadan kalktığını belirterek, 2014 Yerel Seçimleri’nde devraldığı Belediye Başkanlığı görevinden istifa etmiştir” ifadelerini kullandı.

‘İSTİFA AÇIKLAMASI BAŞLI BAŞINA BİR SUÇ DUYURUSUDUR’

CHP’li Torun, açıklamasında şunları kaydetti:

“’Aileme kadar ulaşan biçimde tehdit edildim’ diyen bir büyükşehrimizin belediye başkanıdır ve tehditler neticesinde bıraktığı kamu görevi olan 308 bin oy alarak seçildiği büyükşehir belediye başkanlığıdır. Bugün demokrasimiz ve yerel yönetimler için kara bir gündür. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Edip Uğur’un yapmış olduğu istifa açıklaması başlı başına bir suç duyurusudur. Bu açıklamayı duyan ilgili savcılarımızın hemen harekete geçerek, konuya ilişkin soruşturma başlatması bir zorunluluktur. Belediye başkanımızın tehdit edilmesi yasalarımız açısından bir suç teşkil ettiği gibi, Anayasanın birden fazla maddesini ihlal eden bir suç niteliği de taşımaktadır.

‘BU TEHDİT ANAYASA’NIN İHLALİ ANLAMINA GELMEKTEDİR’

Seçme ve seçilme hakkının Anayasal bir hak olarak tehdit altında bulunması yanında, belediye başkanımızı istifaya sevk eden bu tehdit Anayasa’nın 127. Maddesinin de ihlali anlamına gelmektedir. 127. Madde belediye başkanlarımızın iradeleri dışında görevlerinin sona erdirmenin yargı yoluyla olacağını açık biçimde belirtirken, bu tür bir iradeyi yasal olmayan yollardan kullananlar, birçok yasa yanında Anayasa’yı da ihlal etmişlerdir.” (ANKA)
 

AHMET EDİP UĞUR KİMDİR?

Ahmet Edip Uğur 7 Nisan 1950 tarihinde Balıkesir’de doğdu. Orta Öğrenimini İstanbul IşıkLisesi’nde, Yüksek Öğrenimini İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanlığı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir Şube Başkanlığı yaptı. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanlığı görevine 2008 yılından bu yana devam ediyor.

Balıkesir Milletvekili olarak 18. Dönemde ilk kez Parlamento’ya girdi. Adalet ve Kalkınma Partisi Balıkesir Kurucu İl Başkanlığı’da yapan Ahmet Edip Uğur, 22. 23. ve 24. Dönemde üç defa üst üste Milletvekili seçildi. 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve "Mali ve İdari İsler" Başkanı olarak görev yaptı.

30 Mart 2014 Mahalli İdareler seçiminde, Adalet ve Kalkınma Partisi‘nden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Ahmet Edip Uğur evli ve üç çocuk babası.(HABER MERKEZİ) 

EDİP UĞUR KİMDİR?

ÖNCEKİ HABER

Avukatların gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

Söz Uçar'a ABD ve Avrupa'dan ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...