30 Ekim 2017 07:51

Gülmen ve Özakça’nın doktoru: Her an her şey olabilir

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın doktoru Onur Karahancı, 'Böyle örnekler çok nadir. Her an her şey olabilir' uyarısını yaptı.

Paylaş

Açlık grevinin ilk gününden beri Nuriye ve Semih'i takip eden üç doktordan biri olan Dr. Onur Karahancı, “Kanıta dayalı tıpla takip ettiğimizde, 100 günün üzerinde her an her şey olabilir. Sadece B1, su ve şekerle bizden mucize yaratmamız bekleniyor. Bilişsel düzey sağlam olabilir ama fizyolojinin bu kadar süre aynı şekilde ona eşlik etmesi mümkün değildir” dedi.

DW Türkçe’den Aslı Işık’ın haberine göre, kızının mahkemeye getirilmemesinin tedirginliklerini artırdığını ve iki duruşma arasının çok uzun olduğunu belirten Şaban Gülmen, "Çocuğun mahkemeye getirilmemesi, sıkıntılarının artmasına neden olacak, bu da tehlike arz ediyor. Çocuğa bir şey olursa bizde de büyük sıkıntı olacak. İnsan çileden çıkıyor.  İster baba ister anne ol, insan kendini kaybediyor. Bunun bize getirdiği problemler var” ifadelerini kullandı.

Nuriye'nin, Sincan Hapishanesi ve Numune'nin mahkum koğuşlarında 31 gün, refakatsiz bırakıldığını belirten baba Gülmen, "Burada eziyet ediyorlar. O çocuk dermansız, halsiz. Sağından soluna dönemeyecek insanı burada 18 gün tek başına bıraktılar. Refakatçiye izin vermediler. Avrupa'dan baskı olmasaydı, bu süreyi uzatacaklardı” dedi.

'GÜNEŞ IŞIĞI YOK'

Hastane'nin bodrum katındaki mahkum koğuşunda tutulan Nuriye'nin refakatçisi olarak kalan kız kardeşi Beyza Gülmen ablasının en çok, gün ışığı olmadığı için 24 saat açık tutulan florasan lambadan rahatsız olduğunu belirten Beyza Gülmen, ışığın gücünü azaltmak için lambayı plastik poşetle kapattığını ve her gece yatakları ışıktan en uzak köşeye çektiklerini söyledi.

'ALARM DURUMUNDA OLDUĞUMUZ BİR DÖNEMDELER'

 Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Karahancı, açlık grevinin bir hastalık olmadığını ve çözümünün de tıbbi olmadığını vurguladı. Hekimler olarak nabız, tansiyon ve ateş ölçümü yapıp, kendilerine ‘Açlık grevlerine devam etmeyi düşünüyor musunuz?' diye sorduklarını anlatan Dr. Karahancı, Semih Özakça'nın durumuyla ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

"Semih'in enfeksiyona açık bir durumu var. Semih için ani değişiklikler olmadı. Ancak açlık grevlerinde yüz günün üzeri sinir sisteminin harap olacağı dönemdir. Çok tetikte ve dikkatli oluruz. Her an her şeyin olabileceği, bir gün ile diğer günün arasında çok farklılıkların olacağı bir dönem. Geçmiş örnekler gösteriyor ki 100 gün üzerinde ani ölümler de dahil her şey yaşanmış. Birçok deneyimimiz var. Alarm durumunda olduğumuz bir dönemdeler. Biz sadece saygı gösterebiliyoruz.”

'HER AN HER ŞEY OLABİLİR'

Geçmiş deneyimler ve bulgulara göre 235 günlük açlık grevi için, "Böyle örnekler çok nadir. (293 günle) Behiç Aşçı örneği var” diyen Dr. Karahancı, şunları söyledi:

"Bu durum, hem onları takip eden sağlık heyeti olarak bizim için çok ciddi psikolojik yük hem de onların bakımını üstlenenler ve buna tanık olan toplum için bir travma. Kanıta dayalı tıpla takip ettiğimizde, 100 günün üzerinde her an her şey olabilir. Sadece B1, su ve şekerle bizden mucize yaratmamız bekleniyor. Bilişsel düzey sağlam olabilir ama fizyolojinin bu kadar süre aynı şekilde ona eşlik etmesi mümkün değildir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismar lisedeki ankette ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Van Gölü'ne 2.5 km uzaklıkta su altı peri bacaları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...