30 Ekim 2017 06:54

Rusya'dan Türkiye'ye 'İdlib' uyarısı

Astana'da Suriye görüşmelerinin 7. turu başlarken Rusya, Türkiye'ye 'İdlib'de halen teröristlerin bulunduğu' uyarısında bulundu.

Paylaş

Kazakistan'ın başkenti Astana'da bugün Suriye görüşmelerinin 7. turu başlarken Rusya'dan Türkiye'ye "İdlib" uyarısı geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce İdlib operasyonuna dair açıklamasında "Operasyon büyük ölçüde neticelendi. Sırada Afrin var" demişti.

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, "İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde hâlâ teröristler tarafından bir saldırı gerçekleşme ihtimali olduğunu, Türkiye'nin durumu istikrara kavuşturmasını umduklarını" söyledi.

Sputnik'in yansıttığı habere göre Russia Today (RT) ve Rossiya-24 televizyonuna konuşan Lavrentyev, "İdlib'de bir gerilimi azaltma bölgesi kurulması kararı çok önemli bir karardı. Bu sayede sahadaki durumu önemli ölçüde istikrara kavuşturabildik. Elbette bölgedeki bazı grupların provokatif eylemlerinden kaynaklı belli başlı zorluklar var. Bu gibi olumsuzlukları da elimizden geldiğince ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" dedi.

Gerilimi azaltma bölgesinde kurulan gözlem ve denetim noktalarının iyi şekilde faaliyet gösterdiğini belirten Lavrentyev, "Türk meslektaşlarımızın henüz denetim noktalarının tamamını kurmadığı İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesine bazı zorlu durumlar hâlâ mevcut. Dolayısıyla bölgedeki gerginlik çok yüksek ve daha önceki gibi radikal örgütler tarafından bir saldırı gerçekleştirilme tehlikesi de devam ediyor. Ancak Türk partnerlerimizin bir şekilde İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesi ile ilgili sorumluluklarını yerine getirip durumu istikrara kavuşturmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

‘KÜRTLERİN ÇÖZÜM SÜRECİNE DAHİL OLMASI ELE ALINACAK’

Önümüzdeki haftalarda Suriye’nin IŞİD’den temizleneceğini söyleyen Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev,  Kürtlerin siyasi çözüm sürecine dahil edilmesi konusunu ele alacaklarını belirtti. Russia Today (RT) ve Rossiya-24 televizyonuna demeç veren Lavrentyev, “Kürtler, Suriye topraklarının önemli bölümünü kontrol ediyor ve başta IŞİD olmak üzere ülkedeki terör örgütlerinin yok edilmesine önemli katkı sundu. Mayadin ve Ebu Kemal ile Fırat Nehri’nin batı ve doğusundaki son IŞİD mevzilerinin imhası için operasyonlar sürüyor” dedi.

Lavrentyev, bunun ardından Kürtlerin savaş sonrası düzene ve siyasi çözüm sürecine daha aktif şekilde dahil etme konusunu ele alacaklarını vurguladı.

İDLİB OPERASYONU AFRİN OPERASYONUNA DÖNÜŞTÜ

Türkiye, el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti ile anlaşmalı olarak İdlib'e giriş yaptı ancak operasyon, el Kaide'den ziyade Afrin'deki Kürtleri hedef alıyor. TSK birlikleri, Afrin'in batısında kurulan üsler aracılığıyla bölgeyi denetim altında tutmaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya dair yaptığı açıklamada  "İdlib'deki operasyon büyük ölçüde neticelendi. Önümüzde Afrin konumuz var. Bunların hepsi bizim için birer tehdittir. Ülkemiz için tehdit oluşturacak her alanda kararlıyız. Bunu herkesin bilmesinin işitiyoruz" demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli aileye linç girişimi davası yarın görülecek

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, IŞİD'i Deyrezzor'dan çıkarmanın eşiğinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...