29 Ekim 2017 22:35

Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmeli

Siyasetçilerden Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması için çağrı geldi.

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan bir yıldan fazla süredir haber alınamaması nedeniyle Kürt Partilerinden, DTK’dan konuya dair açıklama yaptı. Açıklama yapan siyasetçiler, Kürt sorunun derinleşmemesi için tecridin kaldırılarak, Öcalan’ın aile ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesi çağrısı yaptı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a 2011 yılından bu yana kademeli olarak getirilen avukat ve aile görüş yasağına karşı tepkiler sürüyor. Öcalan, son olarak 5 Nisan 2015’te İmralı heyeti, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Kongresi (KJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkları Demokratik Partisi (HDP) tarafından 5 Eylül 2016’da başlattığı açlık grevi eylemi üzerine 11 Eylül 2016’da kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşme gerçekleştirmişti. Ancak o günden sonra Öcalan’dan haber alınamaması üzerine başlayan endişeler, sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlar nedeniyle tavan yaptı. Avrupa’da ve Kürt kentlerinde Öcalan’dan haber alınamaması üzerine başlayan tepkilere karşı, ailesi ve avukatları ile görüşme gerçekleştirilmesi önünde engel olan hükümet, tepkilere rağmen sessizliğini sürdürüyor.

‘BİR AN ÖNCE ÖCALAN’LA GÖRÜŞME SAĞLANMALI’

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Öcalan’a tecrit uygulaması ile hukuksuzluk yapıldığını söyleyerek,  “Kendisi bir siyasi tutukludur ve tecride maruz bırakılıyor. Bu ne iç hukuka ne de uluslararası hukuka sığar. Hiçbir siyasi mahkuma tecrit uygulanmasını kabul etmiyoruz” diye konuştu. Öcalan hakkında son günlerde ortaya atılan iddianın da yalan olduğuna inandığını ifade eden Çiftyürek, “Yalan da olsa halkta bir kuşku yarattı. Bir an evvel ailesi veya avukatlarıyla görüşme yapmasının sağlanması gerekir”dedi.

‘TECRİTTE ISRAR EDİLİRSE İNFİAL YAŞANIR’

Tecrit uygulamasının ne insani ne de dini hukuka sığdığını ifade eden Azadi Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti de tecridin insanlık suçu olduğuna vurgu yaptı. Tecritte ısrar edilmesi halinde toplumsal bir infiale zemin hazırlanacağını iddia eden Aşiti, “Cumhurbaşkanı daha önce ‘Kobanê düştü, düşecek’ demeseydi toplumdaki o büyük infial yaşanmayacaktı. Bugün devlet Öcalan üzerindeki bu tecritte ısrar ederse toplumda benzer infiallerin yaşanmasından endişe ediyorum. Siyasi iktidar toplumda istenmeyen görüntülerin yaşanmasını istemiyorsa derhal bu tecrit uygulamasına son vermelidir” dedi.

‘ENDİŞELER DERİNLEŞİYOR’

Konuyu değerlendiren DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, Öcalan’ın İmralı Adası’nda geçirdiği 19 yılın tecrit koşulları altında geçtiğini belirterek, son 3 yılda kesintisiz bir tecrit uygulaması olduğunu söyledi. Tecridin evrensel hukuka aykırı olduğunu söyleyen Aydoğdu, tecridin Kürt sorununda çözümsüzlüğün derinleşmesine neden olacağı uyarısında bulundu. Öcalan’ın sağlığı ve can güvenliğiyle ilgili ciddi endişelerin olduğunu ve bu konuda CPT’nin sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, “Savcılığın yaptığı açıklamayı yetersiz ve ciddiyetten uzak buluyoruz. Öncelikle CPT, Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşme gerçekleştirmesi gerekiyor. Bugüne kadar Sayın Öcalan’ın avukatlarının yaptığı girişimler, gerek siyasi partiler ve STÖ’lerin yaptığı çağrılar, halkın ortaya koyduğu tutuma rağmen bugüne kadar ciddi bir açıklama yapılmadı. Bu açıklamaların yapılmaması, görüşmelerin gerçekleştirilmemesi, CPT’nin zamana yayan politikaları Kürt halkının endişelerini derinleştiriyor” dedi. Türkiye halklarının ve demokratik güçlerine duyarlılık çağrısında bulunan Aydoğdu, “Zamanında bu soruna çözüm getirmek gerekiyor. Toplumsal bir duyarlılık olmazsa, tecrit kırılamaz. Devleti adım atmaya zorlayan neden, toplumsal duyarlılıktır” dedi.

‘TECRİTİN HUKUKİ İZAHI YOK’

Öcalan’ın aile ve avukatlarıyla görüşlerinin engellenmesinin tecridi ağırlaştırdığını söyleyen Öcalan’ın avukatlarından Mahmut Şakar, “Öcalan üzerindeki tecrit, ilk günden bu yana sürekli bir şekilde hatta ağırlaştırılarak uygulanmaktadır. Bunun herhangi bir hukuki izahı olmadığı zaten ortadadır. Öcalan’ın yaşamı ve sağlığı üzerinde sürdürülen bu sözde politik oyunun ahlaki olmadığını düşünüyorum. Artık Öcalan’ın sağlığı ve güvenliğinin garantiye alındığı bir çerçevenin tartışılması gerekiyor” dedi.

ÖCALAN İÇİN AÇLIK GREVİ

PKK Lideri Öcalan’a yönelik tecrit uygulamalarına son verilmesi amacıyla HDP’lilerin İzmir’de başlattığı açlık grevini üçüncü gününde yeni grup devraldı. 15 kişilik gruplar halinde süresiz 2’şer günlük dönüşümlü olarak yapılan açlık grevinde konuşan HDP Buca İlçe Eşbaşkanı Birol Duruk, Öcalan’ın barışın, kardeşliğin ve bir arada yaşamı kurmak için en büyük aktör olduğunun altını çizdi. Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini belirten Duruk, Öcalan’dan haber alamamanın telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. HDP Konak İlçe Eşbaşkanı Ramazan Kaygısız da, “Bir an önce tecridin kırılıp İmralı kapılarının açılmasını istiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bosch’ta tek beklenti talepleri karşılayan bir toplusözleşme

SONRAKİ HABER

Hizbullah ve İran yeniden hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...