29 Ekim 2017 21:26

Roma dönemine ışık tutacak

Diyarbakır-Mardin arasındaki Zerzevan Kalesi’nde süren çalışmalarda Roma dönemine ait bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır-Mardin kara yolunun 45. kilometresindeyseniz, doğu kenarında bütün ihtişamı ile Zerzevan Kalesi karşınızdadır. 1890’lı yıllara kadar yerleşim alanı olarak kullanılan kaleye çıktığınızda, arkeolojik kazı çalışmalarını göreceksiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Zerzevan Kalesi’nde 2014 yılından itibaren arkeoloji çalışmalar sürüyor. Diyarbakır Müze Müdürlüğü yönetiminde, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun başkanlığında başlanan çalışmalar Diyarbakır ve çevresinin Roma dönemi hakkında önemli bilgiler verecek.

STRATEJİK BİR YERDE

124 kilometre yükseklikte geniş bir alana sahip kale, vadinin en yüksek noktasında kurulu. Roma döneminde bir askeri karakol görevi gördüğü tahmin edilen kale, bu görevinden dolayı oldukça stratejik bir konuma sahip. Kale adına açılan web sitesinde, kaleyle ilgi şu bilgiler veriliyor: “Sur duvarları ve burçlarının bir kısım da ayakta olan yerleşimde, saray olabilecek büyük bir yapı kompleksi, konutlar, villalar, hamamlar, tahıl- silah depoları, büyük sarnıçları, kaya sunağı, işlevi şu an belirlenemeyen birçok yapı ve bir kiliseye ait mimari kalıntılar yer almaktadır. Bununla birlikte yerleşim çevresinde, sarnıçlar su sağlayan kanallar, kaya mezarları ve tonozlu mezarla da izlenebilmektedir.”

ANTİK İSMİ SAMACHİ

Antik ismi Samachi olan kalenin ismi günümüze Zerzavan olarak geldi. Kalenin üzerinde bulunduğu vadi ise zengin su yataklarına sahip. Bu da yörede tarım yapılan yerleşik bir hayata işaret ediyor. Kale, karakol görevi dışında aynı zamanda sivillerin de yerleşim yeri olarak kullanılmış. Kaleyle ilgili daha fazla ve kesinleşmiş bilgileri yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla öğreneceğiz. Kazı çalışmaları aynı zamanda, Diyarbakır ve çevresinin Roma dönemine de ışık tutacak.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Pazartesi istifasını bekliyoruz

SONRAKİ HABER

Ankara’da Türkçü-İslâmcı temizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...