29 Ekim 2017 11:15

Emniyet Veli Saçılık için örgüt arayışında!

Yüksel'deki eylemin simgelerinden Veli Saçılık için emniyet örgüt arıyor. Saçılık için şimdiye kadar 4 ayrı örgüt üzerinden suçlama yapıldı.

Paylaş

Deniz NAZLIM

Ankara Emniyeti, Veli Saçılık'ın 2000-2016 yılları arasında MLKP üyesi, ihraç edildikten sonra da DHKP/C ile irtibat halinde olduğu yönünde savcıya bilgi verdi. TDKP'den cezaevine giren, PKK'den hakkında soruşturma açılan Saçılık, "Madem istihbaratınız bu kadar güçlü darbeyi neden eniştenizden öğrendiniz" diye sordu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Yüksel eylemlerinin simge ismi olan Veli Saçılık hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı işlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'na 78 sayfalık bilgi notu gönderdi. 
 
Bilgi notunda Saçılık'ın, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya dair yaptığı onlarca sosyal medya paylaşımı ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesine verdiği "Veli Saçılık'tan kamuoyuna çağrı: Yükselin yükünü omuzlayın" başlıklı röportaj örgüt üyeliğine delil sayıldı. Bilgi notunda Saçılık'ın facebook ve twitter hesaplarından 40 ekran görüntüsü yer aldı.

SAÇILIK'A İHRAÇ ÖNCESİ ÖRGÜT BULDULAR: MLKP

Bilgi notunda Saçılık'ın örgüt bağlantısı için şunlar öne sürüldü: "İltisaklı kurumlarla kurulan koordinede; Veli Saçılık'ın 2000-2016 yılları arasında MLKP (Marksit Leninist Komünist Parti) terör örgütünün açık alan yapılanmaları içerisinde faaliyet gösterdiği, günümüz itibariyle de sol terör örgütlerinin marjinal yapılanmaları içerisinde yer alan şahıslarla ilişki/irtibatının devam ettiği şeklinde bilgiler derlenmiştir."

İHRAÇ EDİLDİKTEN SONRA YENİ ÖRGÜT BULDULAR: DHKP-C

Saçılık için iddia edilen, "...günümüz itibariyle de sol terör örgütlerinin marjinal yapılanmaları içerisinde yer alan şahıslarla ilişki/irtibatının devam ettiği" şeklindeki bahsi geçen örgütün DHKP/C olduğu bilgi notunda anlaşılıyor. Saçılık'ın, 2016 yılında KHK ile ihraç edilmesi ardından DHKP/C üyeleriyle ilişki içine girdiği öne sürülüyor.
 
Söz konusu kişiler için de Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya işaret edilerek, ikilinin masumiyet karinesi ihlal ediliyor. Gülmen ve Özakça için bilgi notunda, "...OHAL kapsamında KHK ile ihraç edilen DHKP/C terör örgütünün memur yapılanması DMH/KEC içerisinde faaliyet gösteren ve Ankara Kızılay'da açlık grevi yapan Nuriye Gülmen, Semih Özakça'ya destek için, yapmış olduğu paylaşımlar ile halk üzerinde kaos ortamı yaratmaya çalışma ve DHKP/C terör örgütüne sempatizan kitleyi toplanma çağrısı içerikli paylaşımların olduğun görülmesi üzerine söz konusu hesap hakkında yapılan açık kaynak araştırma raporudur" ifadelerini kullanıldı.

NE MLKP NE DHKP/C TUTUKLANMA SEBEBİ TDKP

Veli Saçılık, Ankara OSTİM'de bildiri dağıttığı için 1995 yılında Türkiye Devrimci Komünist Partisi'ne (TDKP) "yardım ve yataklık etme" suçlamasıyla tutuklanmış, 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmiş, 1998 yılına kadar süren yargılama sonucunda 2 yıl 6 ay ceza almıştı. Cezaevine giren Saçılık'ın kolu da bu süreçte Burdur Cezaevi'ne yönelik operasyonda kopartılmıştı. Saçılık, cezaevinden çıktıktan sonra aynı davadan tekrar yargılanmış ve 2002 yılında "faaliyetleri demokratik" denilerek, beraat etmişti.
 
Cezaevinden çıktından hemen sonra, 2001 yılında ölüm orucunda yaşamını yitiren Yusuf Aracı'nın ailesine baş sağlığı için ziyaret eden Saçılık hakkında bu kez de DHKP/C'ye yardım ve yataklık etmekten soruşturma açılmış ancak Saçılık'a ceza gelmemişti.
 
Saçılık için. PKK propagandası yaptığı da iddia edildi. Ulucanlar Cezaevi'nde kaldığı süreçte Saçılık, "tecrit kaldırılsın" bildirisine imza attığı için hakkında soruşturma açıldı ama bir sonuca ulaşmadı.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINI NASIL GEÇTİ?

Ankara Emniyeti'nin son bilgi notuyla birlikte, 1995-2017 yılı arasında emniyet ve yargı, Saçılık hakkında 4 ayrı örgüte "yardım etmek, propaganda yapmak ve üye olmak" suçlaması getirmiş oldu.
 
Saçılık, cezaevinden çıktıktan sonra 2006 yılında İçişleri Bakanlığı'nda memur olmaya hak kazandı. Ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na geçen Saçılık, 22 Kasım 2016’da KHK ile ihraç edildi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel'de 355'inci gün: 3 gözaltı

SONRAKİ HABER

Zonguldak Kömürspor’un madenci pankartlarına yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...