29 Ekim 2017 10:09

Hindistan Anayasa Mahkemesi'nden kürtaj kararına destek

Hindistan Anayasa Mahkemesi kendisine ulaşan bir davayla ilgili, 'kürtaj yaptırma ya da doğum yapma kararı yalnız kadınlara aittir' dedi.

Paylaş

Hindistan Anayasa Mahkemesi, eşinin kendisinden izinsiz kürtaj yaptırması sebebiyle mahkemeye başvuran adamın talebini redderek, kürtaj yaptırma ya da doğum yapmaya yönelik kararın yalnızca kadınların hakkı olduğunu söyledi.

Kürtajın "illegal" olduğunu iddia eden adam, aynı zamanda eski partnerinin ailesi, abisi ve iki doktorundan tazminat istedi. Punjab ve Haryana Yüksek Mahkemesi, hamileliği sonlandırma kararının yalnızca kadınlara olduğunu belirterek dilekçeyi reddetti.

1994 yılından evlenen çiftin bir sene sonra bir çocukları oldu. Çiftin arasındaki geçimsizlik nedeniyle aynı yıl kadın ailesinin evine taşındı. Çift 2002 Kasımda tekrar birlikte yaşamaya başladı, 2003 Ocak ayında kadın tekrar hamile kaldı ve çiftin arasındaki gerginlik iyice arttı.

Anayasa Mahkemesi Başyargıcı Dipak Misra, Yargıç A.M. Khanwilkar ve D.Y. Chandrachud Yüksek Mahkeme'nin kararını destekledi ve "Kadın ve eşi arasındaki gergin ilişki göz önüne alındığında, kadının kürtaj yaptırması doğru bir karar. Yasal pozisyona bakıldığında ise, Hamileliği Sonlandırma Hareketi (Medical Termination of Pregnancy Act) kuralları altında, bir kadının kürtaj yaptırmak için eşinin iznine veya rızasına ihtiyacı yok" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Air Berlin son kez uçtu, 7 bin emekçinin geleceği belirsiz

SONRAKİ HABER

Barselona’da birlik yanlısı büyük yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...