29 Ekim 2017 09:54

Tanrıkulu: AKP, hukuksuzluğu idari pratik haline dönüştürdü

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hak ihlalleri, cezaevlerinde yaşananlar ve Kürt sorununun çözümsüzlüğüne dair değerlendirmelerde bulundu.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye genelinde ve özellikle de bölgede yaşanan hak ihlalleri ve cezaevlerinde yaşananların yanı sıra Kürt sorununun çözümsüzlüğüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin 80’li, 90’lı yıllardan çok daha kapsamlı ve sistematik bir biçimde işkence ve kötü muameleye dönüştüğüne dikkat çeken Tanrıkulu, “AKP hükümeti hak ihlalleri ve hukuksuz uygulamaları idari bir pratik haline dönüştürdü” dedi. 

‘OHAL, HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMA REJİMİDİR’

Milletvekillerini tutuklamak ve belediyelere kayyIm atamakla sorunların çözülemeyeceğinin altını çizen Tanrıkulu, “Ankara’da, İstanbul’da farklı, Diyarbakır’da farklı bir hukuk işletiliyor” dedi. Söz konusu ihlallerin giderek toplumun her kesimine sirayet ettiğini vurgulayan Tanrıkulu, gözaltı merkezlerinde, sokakta, cezaevlerinde çok yoğun olarak sürdüğünü söyledi. Birleşmiş Milletler İfade Komisyonu’nun, işkence ve ifade özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davalara taraf olduğunu ve görüş bildirdiğini hatırlatan Tanrıkulu, “Görüş aslında Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin ortamını çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Olağanüstü halin kendisi zaten temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı rejimin adıdır” dedi.

‘MİLLETVEKİLLERİNE YAPILANLAR İZAH EDİLEMEZ’

2012 yılında başlayan çözüm sürecini hatırlatan Tanrıkulu, çatışma ve ölümlerin olmadığı bir Türkiye umudunun doğduğunu hatırlatarak, “Şimdi Türkiye’nin her yerinde ölüm var ve her yerde OHAL uygulamaları var. Bu durum bütün insanları bıktırmış durumda. Ekonomi bitmiş” şeklinde konuştu.

İnsan hakları anlamında bölgede daha fazla olmak üzere Türkiye’nin her yerinde ağır bir tecrit olduğunu ifade eden Tanrıkulu, cezaevlerinin tümünde sistematik bir şekilde insan hakları ihlalleri olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir yıldır cezaevinde bulunan HDP milletvekilleri ve DBP belediye eşbaşkanlarının tutuklanmamasının anayasaya aykırı olduğunu, yargı sürecinin çok yavaş ilerlediğini söyleyen Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesinin tutumunu da eleştirdi. AYM’nin yapılan başvuruyu, daha önce verdiği emsal karara rağmen ele almadığını anımsatan Tanrıkulu, bunun ne hukukla ne anayasayla izahının mümkün olduğunu ifade etti.

‘KÜRT SORUNU AKP İKTİDARIYLA ÇÖZÜLEMEZ’

Tanrıkulu, “CHP’nin Kürt meselesinin çözüm süreci bağlamında parlamentoda ısrarla komisyon kurulmasını ve o komisyona eş, dışarda bir komisyon kurulmasını önermişti. Fakat çözüm sürecinin yarattığı rehavet ve yarattığı atmosfer AKP’nin çözüm sürecine sadece kendi siyasi çıkarları temelinde bakması CHP’nin bu önerisini bir tarafa itti. Açık söylemek gerekirse diğer partiler de bu öneriye yeteri kadar ilgi göstermedi. Çözüm süreçlerinde aktörler önemlidir ama tek başına aktörlerle süreç yürümez. Bu sürecin parlamentoda güvence altına alınması gerekiyordu. Ama maalesef o ortam içerisinde arkadaşlarımız bizi dinlemediler” dedi.  

Çatışmaların ve ölümlerin artık kaldırılamayacak bir hal aldığının altını çizen Tanrıkulu, “Her ölüm bizi çözümden uzaklaştırıyor. Duyguda zaten bir bölünmüşlük var. Eğer yeniden bir süreç başlayacaksa parlamento merkezli açık şeffaf bir süreç olmalı” değerlendirmesi yaptı.  

Türkiye’de Kürt sorununun mevcut AKP iktidarıyla çözülemeyeceğinin altını çizen Tanrıkulu, 40 yıldır yürütülen bir yöntemle 50 bin insanının yaşamını yitirdiğini, ölüm ve ayrılıktan başka bir sonuç vermediğini sözlerine ekledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Duman soluyoruz ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz’

SONRAKİ HABER

Irak ordusu, Kerkük’te operasyon komutanlığı kuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...