29 Ekim 2017 00:54

'Melih Gökçek'ten 23 yıllık rantın hesabı sorulmalı'

Ankara’daki sendika, meslek örgütü ve siyasi parti temsilcileriyle Melih Gökçek'in istifasını konuştuk.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek dün görevinden istifa ettiğini açıkladı. 23 yıllık belediye başkanlığı görevi boyunca Ankara’nın kamusal alanlarına, tarihi eserlerine, ormanlarına yönelik tahribatla da adı anılan Gökçek hakkında bu süreç boyunca birçok kez yolsuzluk iddiaları da gündeme geldi. Gökçek’in 23 yıllık belediye başkanlığı döneminde kentin dokusuna ve yaşamına yönelik uygulamalarına yönelik defalarca sendikalar ve meslek örgütleri tarafından davalar açıldı ancak ciddi bir yargılama süreci işletilmedi. Ankara’daki sendika, meslek örgütü ve siyasi parti temsilcileri Gökçek’in istifasını Evrensel'e değerlendirdi. 

‘ANKARA’YA YAPTIKLARININ BİLANÇOSUNU ÇIKARDIK’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan  Karakuş Candan istifanın aslında Gökçek’in hükümet tarafından korunması anlamına geldiğini söyleyerek 23 yıldır uygulamalarıyla ilgili yargı sürecinin başlaması gerektiğini söyledi. Kendilerinin 600’e yakın Ankara’yı ilgilendiren konularda davaları olduğunu ve Gökçek hakkında 33 tane suç duyurularının bulunduğunu kaydeden Candan, hiçbirine bugüne kadar soruşturma izni verilmediğini belirtti. Candan, “Yaptıklarının Gökçek’in yanına kalarak gitmesi doğru değil. 23 yıldır başkentte o kadar çok tahribat yaptı ki” dedi. Pazartesi günü Gökçek hakkında hazırladıkları dosyayla suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Candan, “Hasar tespitini çıkardık, doğal kültürel ve şehrin yapısına ilişkin yaptığı tahribatları bilançosuyla hazırladık. Başkente karşı işlediği suçların yargı önüne çıkmasını istiyoruz. ODTÜ, Ankapark, Atatürk Orman Çiftliği, kültürel varlıkların yıkılması, kamusal sanattan uzaklaşılması, kenti ifade eden amblemin değişmesi konularında hepsinde payı var. Kent yaşamını muhafazakarlaşmaya sürükledi. Akşam 9’dan sonra dışarı çıkılamaz hale geldi. Hiçbirine işlem yapılmadı” dedi. Candan, Gökçek’in yerinde rahat edeceğini düşünmemesi uyarısında bulunarak, yaptıklarının hesabını vermeden rahatça hayatına devam edemeyeceğini, istifa ederek kurtulamayacağını vurguladı. 

YAPILANLARIN HESABINI SORACAĞIZ 

Ankara Büyükşehir Belediyesinde örgütlü Tüm Bel-Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Hülya Kılıç bütün Ankara’nın ve Türkiye’nin Gökçek’in 23 yıl boyunca çalışanına ve emeğe düşman yürüttüğü politikaları bildiğini ve sendika olarak bu anlamda 23 yıl Gökçek’e direndiklerini söyledi. Gökçek’in istifa öncesi çalışanlarından helallik istediğini kaydeden Kılıç, “Emekçiler olarak hakkımızı helal etmiyoruz” dedi. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Gökçek’in Ankara’yı talanına, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına ilişkin olarak bir dosya hazırladık. Kamuoyuyla da paylaşacağız. Yapılanların hesabını soracağız, Savcıları göreve çağıracağız” dedi. 

‘PİYASACI, HALK DÜŞMANI BİR BELEDİYE BAŞKANIYDI’

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim de Oda olarak Büyükşehir Belediyesi ile toplam 654 davaları olduğunu sadece bu dönem içerisinde 219 dava açtıklarını söyledi. Oranın yüksekliğine dikkat çeken Sevim, “Bununla gurur duymuyoruz. Keşke şehir adına yanlış şeyler yapılmasaydı da bu davaları açmasaydık” dedi. Gökçek’in başkanlık yaptığı 23 yılı özetleyen bir rapor hazırladıklarını söyleyen Sevim, Gökçek’in ulaşım, yeşil alan, imar başarısızlığına ilişkin başarısızlığını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Sevim sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de siyasetçiler gidince ‘Kör ölür badem gözlü olur’ bir mantık var. Arkalarından şöyle hizmetleri, faydaları da oldu diye söylenir. Gökçek için kesinlikle bunu yapmamalıyız. Kendisi piyasacı, halk düşmanı, gerici bir belediye başkanıydı. Yaptıklarıyla bunu defalarca kez gösterdi. Bu yaptıklarını unutmamamız gerekiyor. Koca başkenti bir köye nasıl çevirdi raporumuzla da göstereceğiz” dedi.

ŞAİBELİ GELDİ HUKUKSUZ GİTTİ

EMEK Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık ise Gökçek’in bütün ülke için adının yolsuzluk, fütursuzluk ve zorbalıkla anılan en ünlü belediye başkanlarından birisi olduğunu söyledi. İktidarı boyunca Ankara için iyi bir şey yaptığını söylemenin imkansız olduğunu kaydeden Işık, kentin her açıdan ranta teslim olduğunu, kent mimarisinden ulaşıma kadar kadınların, çocuklarının, şehirde yaşayanların gözetilmediğini söyledi. Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Gökçek’i Ankara’daki kadınlara sataşmasıyla biliyoruz. Kürtaj döneminde kadınlar için söyledikleriyle, Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü yere ‘Polisle gurur duyuyoruz’ diye açtığı pankartla, bir dolu meselede Ankaralılara saldırıları üzerinden biliyoruz. Hukuksuz bir belediyecilikti. Son seçildiği seçim dahil bütün seçimleri şaibeli idi. Hukuksuz bir biçimde geldi, hukuksuz bir biçimde gönderiliyor”. Işık, Ankara halkının istifası ile Gökçek ile işinin bittiğini söylemenin iyimser olacağını belirterek, “Bütün bu saydığımız kötülükleriyle anılacak. Çirkin bir Ankara bıraktı. Bütün kötülüklerinin hesabını vermesi lazım. Kendisi gidiyor ama Ankaralılar bunun hesabını soracak” dedi.

Halkevleri, Melih Gökçek yargılansın talebiyle eylem yaptı
Halkeveri üyeleri Gökçek’i protesto etti. ‘İstifa yetmez, hesap ver Gökçek’ pankartı açan grup polis tarafından engellendi

BU İRADE AKP’DEN VE GÖKÇEK’TEN HESAP SORACAK

ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Pelin Bektaş da “Rantcı belediyecilik anlayışının bir numaralı isminin istifasını izliyoruz” dedi. Bektaş, Gökçek’in AKP’nin tam desteğiyle gerici ve piyasacı zihniyetiyle yıllarca uyumlu politika yürüttüğünü ve seçim sonuçları her zaman şaibeli bulunan bir belediye baskanı olduğunu kaydetti. Bektaş şunları söyledi: “Karşımızda Türkce yazmakta zorluk yaşayan ama gece yarısı Erdogan ile muze projeleri tartısmaları yaptıgını iddiaa edebilen ve buna da bu halkın inanmasını bekleyen Gokcek’in kapılarında dinazorları ve robokopları var. AKP her yönde ve dogrultuda sıkışmış ve daralmış durumda. yaptıgı bütÜn hamleler bunu aşma cabası olarak degerlendirilebilir. Ama ne yaparlarsa yapsnlar zelzele basladı”. Yalanın, talanın, rantın hırsızlıgn hesabı sorulacağını bildiklerini belirten Bektaş, bunu bildiklerini ve korktuklarını söyledi. Bektaş, “Mayalanan bir muhalefet  yeşeren bir arayış var. Bugun umut örgutleniyor. Bu irade AKP’den ve Gökçek’ten hesap soracak” dedi. Bektaş, Ankara’yı bir çetenin yönettiğini söyleyerek, “Ağaca, ODTÜ’ye, çocuk parklarına, halka düşmanlar.

ÖNCEKİ HABER

Bir yıl önce ihraç edilen akademisyenlerden açıklama

SONRAKİ HABER

Esenyurtlu kadın işçiler: Yaşamaya ne zaman var ne para!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...