28 Ekim 2017 20:33

Alman komedyenin Erdoğan şiiri, üst mahkemeye taşındı

Komedyen Böhmermann'ın daha önce 18 mısrasına yasak getirilen Erdoğan'la ilgili şiiri, tamamen yasaklanması talebiyle üst mahkemeye taşındı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili belaltı ifadelerin yer aldığı şiir nedeniyle mahkemeye verilen Alman komedyen Jan Böhmermann'ın davası bir üst mahkemeye taşındı. 27 Şubat’ta görülecek davada şiirin kamuoyu önünde bütünüyle tekrar okunup okunamayacağı hakkında karar verilecek.

DW Türkçe'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları 17 Mayıs tarihinde Hamburg Eyalet Mahkemesi'ne esas dava henüz başlamamışken ihtiyati tedbir alınması için başvurmuştu. Mahkeme vermiş olduğu ihtiyati tedbir kararında şiirin bazı bölümlerinin "hakaret içerikli ve onur kırıcı" olduğu belirtmiş ve bu bölümlerinin tekrarlanması yasaklanmıştı.

Mahkeme, Şubat 2017'de vermiş olduğu ihtiyati tedbir kararının yerine geçen nihai kararında 18'inci dizeden 24'üncü dizeye kadar olan kısmının yasak olarak kalmasına karar vermişti

Karar sonrasında Erdoğan'ın avukatları şiirin "eleştiri değil, kişilik haklarını ihlal eden küçültüçü bir nitelik taşıdığı" iddiasıyla bir üst mahkemeye başvurmuş ve şiirin tamamen yasaklanmasını talep etmişti. Böhmermann'ın avukatı da şiirin bir bütün olduğu ve parçalanarak yasaklanamayacağını gerekçesiyle karara itiraz ettiklerini açıklamıştı.

ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDA KRİZE NEDEN OLMUŞTU

Böhmermann'ın Mart 2016'da ZDF'de yayınlanan bir programda okuduğu küfürlü şiir, iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu.  Böhmermann'a karşı hem Türkiye yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen Alman ceza kanununun 103. maddesi uyarınca, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan bireysel olarak hakaret nedeniyle ceza davası açılmıştı, Mainz Savcılığı, soruşturma sonrasında ceza davası açılmasına gerek olmadığına hükmetmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel şiirle ilgili olarak "Bilinçli olarak kırıcı bir metin" ifadelerini kullanımştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Roboski'ye adalet, failler yargılansın'

SONRAKİ HABER

Yeni Diyanet İşleri Başkanı, İhsan Şenocak'ı görevden aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...