28 Ekim 2017 19:00

'Roboski'ye adalet, failler yargılansın'

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen İHD Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu üyeleri Roboski için adalet istedi.

Paylaş

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen İHD Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu üyeleri, Roboski Katliamı’nın 70. ayında da adalet talep etti.

Roboski Katliamı'nın 70. ayında Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen İHD üyeleri, Roboski için adalet istedi. Eyleme katılanlar Roboski'de katledilen çoğu çocuk 34 kişinin fotoğrafını ve Tahir Elçi'nin fotoğraflarını taşıdı.

Daha sonra basın açıklamasını okuyan İHD’li Cezmi Özdemir, katliamın nasıl meydana geldiğini hatırlattı. Özdemir, Roboskililerin 28 Aralık 2011 Çarşamba günü saat 16:00 sıralarında 40 kişilik bir grup halinde mazot, sigara ve gıda maddesi getirmek üzere sınırın karşısına geçtiğini söyledi.

‘GİDİŞLERİNDEN KARAKOLUN HABERİ OLUR’

Özdemir, “Her zamanki gibi gidişlerinden karakolun haberi olur. Aynı gün akşam saat 19:00 sıralarında yüklerini alıp geri dönerler. Saat 21:00 gibi sınıra gelirler. Askerler her zamanki gibi dönen grubun önünü keser fakat bu kez diğer geçiş yollarını da kapatarak grupla iletişimi keserler. Bu sırada önce aydınlatma fişeği atılır, hemen peşinden top-obüs atışı yapılır ve ardından da F-16 savaş uçakları grubu bombalar. Bombalama başlayınca askerler arabalarına binip gider. Aralıklı olarak iki kez yapılan bombalama saat 21:39-22:24 arasında toplam 45 dakika sürer. Bu sırada kurtulan iki kişi, küçük bir deredeki suya girerek saklandılar. Bu iki kişinin anlatımına göre saat 23:00 sıralarında köylüler gelmeye başlar, bu arada yaralı olanlar kan kaybından ve soğuktan donarak ölür” dedi.

DAVA TAKİPSİZLİKLE SONUÇLANDI

Sağlıkçıların olay yerine gitmelerine izin verilmediğini aktaran Özdemir, olayla ilgili açılan davanın takipsizlikle sonuçlandığını aktardı.

Özdemir, “Mağdur ailelerin avukatlarının karara itirazları reddedildi. Anayasa Mahkemesi, yapılan başvuruyu 18 Temmuz 2014’te, yaklaşık 20 ay sonra sonuçlandırdı. AYM sürpriz bir şekilde başvuruda esasa girmeden ‘eksik belgelerin süresinde AYM’ye sunulmadığı’ gerekçesiyle reddedilmesine karar verdi” şeklinde konuştu.

Geçmişteki aydınlatılmamış katliam ve cinayetlerde olduğu gibi Roboski davasında da hukukun itibarsızlaştırılarak adaletin sıfırlandığını aktaran Özdemir, “Cezasızlık katliamları süreklileştirdi. Roboski’de hukuk uygulanmadığı için 10 Ekim katliamı gerçekleşti. Roboski, Ankara katliamı ve diğer katliamlara sebep olanlar açığa çıkarılmış olsaydı Tahir Elçi şimdi yaşıyor olacaktı” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TAYAD’lı ailelerden tek tip elbise tepkisi

SONRAKİ HABER

Alman komedyenin Erdoğan şiiri, üst mahkemeye taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...