28 Ekim 2017 11:32

Hasta mahpus Bahattin Solhan’ın serbest bırakılması istendi

İHD İstanbul Şubesi’nin 292. F Oturumu’nda Hasta mahpus Bahattin Solhan’ın serbest bırakılması istendi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek amacıyla 292. “F Oturumu”nu düzenledi. Galatasaray Meydanında düzenlenen eylemde “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” sloganları atıldı. 

‘HAKLAR  BİZZAT YASA KOYUCULAR TARAFINDAN ÇİĞNENİYOR’

“292. Hafta F oturması Bahattin Solhan serbest bırakılsın” pankartının açıldığı ve hasta mahpusların fotoğraflarının taşındığı  eylemde, basın açıklamasını okuyan, İHD Üyesi Çetin Durakanoğlu, OHAL ilanından bu yana 15 ay geçtiğini ve bu süreçte ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığını anlattı. 

F, T ve L tipi yüksek güvenlikli hapishanelerde ağır tecrit ve insan hakları ihlallerinin olduğunu belirten Durakanoğlu, “Yasada açıkça belirtilen ‘Ceza ve güvenlik tedbirleri infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz’ maddesi ve insan haklarından olan ‘Sağlıklı yaşam hakkı’ doğuştan kazanılmış en temel bireysel ve toplumsal bir hak ilkesi bizzat yasa korucular tarafından çiğneniyor” dedi.

MAHPUS BAHATTİN SOLHAN DURUMU

Konuşmasının devamımda Bahattin Solhan isimli mahpusun durumuna ilişkin bilgi veren Durakanoğlu, Solhan’ın ilk başlarda tedavi edilmediği için vücudunun sol tarafında uyuşmalar ve tutulmalar olduğunu söyledi. İHD’li Durakanoğlu, “Uzun süre hastaneye götürülüp getirilen Bahattin Solhan, hapishane koşullarının da etkisiyle pek çok hastalığa yakalanır. En belirgin sağlık sorunları beyin travması, epilepsi (bu rahatsızlığı için günde beş tane ilaç almaktadır) mide üzeri, bağırsak hastalıkları, vücutta iltihaplanma, hemoroid, bel ve boyun fıtığı gibi çok sayıda hastalığı vardır” dedi. 

Solhan’ın son süreçte solunum sıkıntısı yaşadığını da aktaran Durakanoğlu, “Solhan Nisan 2016’da Bolu F Tipi hapishanesine sevk edilir bu hapishaneye geldikten sonra nefes sorunu daha da artmış bel omurga ve eklemlerinde sürekli ağrı ve tutulmaları nedeniyle hareket edemediğinden ihtiyaçlarını karşılamakta sorun yaşamaktadır” ifadelerine yer verdi. 

Durakanoğlu, Solhan’ın serbest bırakılarak tedavi edilmesi gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

EMEP’li Kadınlar: Kadını yok sayan yasalar hükümsüzdür

SONRAKİ HABER

TV10 emekçileri: Birlikte mücadeleden başka çıkar yol yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa