28 Ekim 2017 09:45

Yüzlerce kişi gazetecilere özgürlük için yürüdü

Dışarıdaki Gazeteciler 31 Ekim’de görülecek Cumhuriyet davası öncesi Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda buluştu. 

Paylaş

Dışarıdaki Gazeteciler’in çağrısıyla özgürlük ve adalet için bir araya gelen yüzlerce kişi el ele yürüdü. Eyleme gazetecilerin yanı sıra aralarında HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Aykut Erdoğdu, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, Oyuncu Gülriz Sururi, gazetecilerin avukatları ve halk da katıldı. 

‘HEMEN ŞİMDİ ÖZGÜRLÜK’

Dışarıdaki Gazeteciler tutuklu meslektaşları için yaptıkları eylemde “Gazetecilere özgürlük” pankartı ile “Hemen şimdi adalet”, “Hemen şimdi özgürlük”, “Susma haykır, özgür basın haktır”, “Ahmet çıkacak yine yazacak”, “İnan çıkacak yine yazacak”, “Murat çıkacak yine yazacak”, “Mahir çıkacak yine yazacak”, “Tunca çıkacak yine yazacak”, “Akın çıkacak yine yazacak”, “Özgür basın susturulamaz”, “İsminaz çıkacak yine yazacak”, “Meşale çıkacak yine yazacak”, “Havva çıkacak yine yazacak”, “Enis çıkacak yine yazacak”, “Enis çıkacak yine yazacak” sloganları atarak Kadıköy’deki Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’ndan Boğa Heykeli’ne kadar el ele yürüdüler. Boğa Heykeli’nde son bulan yürüyüş açıklama ile devam etti. Basın açıklamasını Dışarıdaki Gazeteciler’den Gülşah Karadağ okudu. 

Dışarıdaki Gazeteciler tutuklu meslektaşları için yürüdü (Fotoğraf: Evrensel)

‘GAZETECİLER TUTSAK OLDUKÇA HİÇBİRİMİZ ÖZGÜR DEĞİLİZ’

“Onlarca gazeteci tutsak oldukça, hiç birimiz özgür olamayacağız” diyerek söze başlayan Karadağ, gazetecilerin tutuklanmasının altındaki gerçeği şu sözlerle açıkladı: “Gazetecilerin tutsak edilmesi muktedirin çevirdiği organize işleri gözden kaçırmak içindir. Yolsuzlukların hesabının sorulmaması, memleketin kilerine dadanmış kravatlı farelerin rahatça kemirebilmesi ve soyguncuların yüzündeki maskenin düşmemesi içindir. Gazetecilerin tutsak edilmesi, gerçeğin gizlenmesi ve yalanların ortaya çıkmaması içindir. Hakkın, hukukun, adaletin ayaklar altına alınıp çiğnenmesi içindir. İşkencecilere yol vermek, evlatlarımızın neden katledildiklerini unutturmak, katillerden hesap sormamak içindir.
Çünkü gazetecilerin tutsak edilmesi, iş cinayetlerine kurban verilen işçinin, iliğine kadar sömürülen emekçinin, hayatın her alanında taciz ve tecavüze uğrayan, katledilen kadınların çığlığının bastırılması içindir. Eğitimsizliğe ve oyun çağında açlık fiyatına çıraklığa mahkûm edilen minicik yavrularımızın alınlarından damlayan teri, gözlerinden akan yaşı, maruz kaldıkları eziyeti; kirin, pasın içinde tamamen görünmez kılmak içindir.
Evet, tüm bunlar hayatın gerçekleri ve tam da bu yüzden Türkiye, dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine sahip olan ülkedir.”

Dışarıdaki Gazeteciler meslektaşları için yürüdü (Fotoğraf: Evrensel)

‘KAHROLSUN İSTİBDAT, YAŞASIN HÜRRİYET’

31 Ekim’de görülecek Cumhuriyet ve Özgür Gündem davalarına çağrı yapan Karadağ, “Doğduğumuz topraklarda kendimizi ifade etmek neredeyse imkânsız hale getirilmiş, herkes susturulmuş, susmayanların da yüzüne doğru sallanan parmaklar artmışsa, sadece hapisteki gazetecilere değil, özgürlük hepimize haram olmuş demektir. Ama artık yeter ve hayır, diyoruz. Soluk almak istiyoruz. Böylesi bir zorbalığa hiçbir ülkenin halkının layık olmadığını biliyor ve o yüzden tahammül sınırlarının çoktan aşıldığını söylüyoruz. Bu esarete, bu cehalete katlanmak zorunda değiliz.
Siz de böyle düşünüyorsanız eğer, birlikte atmamız icap eden daha çok adım olacak. Mesela 31 Ekim’de görülecek olan Cumhuriyet ve Özgür Gündem davalarına, hep birlikte tanıklık edebiliriz. O halde gel. Zorbalığa dur demek için gel. Terazisi şaşmış olan adaletin düzelmesi için gel. Tutsaklığa hayır demek için gel. Yaz gazeteci, demek için gel. Gasp edilen özgürlüklerimizi geri almak için gel. Demokrasi ve barış için gel” diye konuştu. 

Sözlerini “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!” diye bitiren Karadağ, herkesi yanındaki arkadaşına sarılmaya davet etti. Tutuklu gazeteciler için yapılan eylem, katılımcıların birbirlerine sarılmasıyla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İspanya hükümeti Katalonya’ya kayyım atadı

SONRAKİ HABER

Elektrikçi, direkte akıma kapılarak öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa