28 Ekim 2017 07:58

80 yaşında yılmaz bir direnişçi Peter Grohmann

Stuttgart’ta AnStifter derneği, mücadelyele dolu 80 yılı geride bırakan Peter Grohmann için bir kültür gecesi düzenledi.

Paylaş

Ali Çarman
Stuttgart

Her şehrin yaşamında karakteri şehrin karakteriyle eşleşmiş, kimi zaman sembol haline gelmiş, yaptıklarıyla şehirde herkesin söz ettiği önemli isimler vardır. İşte onlardan biri Peter Grohmann, geçtiğimiz günlerde 80. yaşını kutladı.

SAVAŞA KARŞI BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK

Peter Grohmann, 27 Ekim 1937’de Polonya’nın önemli kentlerinden olan Breslau’da dünyaya geldi. O yıllar faşizmin yıkım yıllarıdır. Peter daha çocuk yaşında mizah yapmaya başlar. Açlık ve ölüm arasında gidip gelen hayat kavgasında 13 yaşında iken, savaş esiri olan babası evine döner. Aile 1950 yılında Almanya’nın güneyine Schwäbischen Alb’e göç eder.
Okula başladığı gün öğretmenin babanız ne iş yapar sorusunu alaya alarak; “Babam emniyet müdür yardımcısıdır” der. “Bir başkası dinimi sorunca önce tereddüt ettim. Zira vaftiz edilmemiştim. Sonra dinsizim.” diye yanıt verdim. Öğretmen; ‘Hayır olmaz! Putperest olarak yazıyorum.’ dedi. Bunun üzerine, Katoliklerin güçlü olduğu okulda çocuklar bana kolay yaklaşmadı. Kimse benimle oynamak istemiyordu. Onca yaşananlardan sonra karşılaştığım bu dışlama hiç de umurumda değildi. Gençlik dönemimde arayışlar içine girdim. İnsanca bir yaşam, ütopik bir hayat nasıl olurdu! Sosyalist dünya görüşünü benimseyip gençlik örgütlenmesinde yer aldım. Dayanışmacı, paylaşımcı ve de başkalarını düşünür olmak beni yarattı denebilir.”

Peter Grohmann  (Fotoğraf: Evrensel)

DİZGİCİLİKTEN YAZAR VE KABARE SANATÇILIĞINA UZANAN YOL

Peter Grohmann, 14 yaşında hayalindeki meslek olan matbaacılığı öğrenmek için Reutlingen’de dizgici olarak işe başlar. İşverenin inanılmaz baskılarına rağmen bu mesleği çok sevmiştir. Meslek öğreniminden sonra; Ravensburg, Reutlingen ve Stuttgart’ta dizgici olarak çalışmaya başlar. 1961’de Almanya’nın birçok yerinde silahlanmaya ve savaşlara karşı Paskalya (barış) yürüyüşleri boy gösterir. Vicdanı retçi olarak tanınan Grohmann barış hareketinin önde gidenlerinden olur.

Adaletsizliğe ve atom santrallerine karşı mücadelesiyle kısa zamanda militanlaşır. Voltaire Kulübü kurucuları arasında yer alır. Bir yandan politik afişler hazırlayıp değişik dergilerde makaleler ve televizyon filmleri için metinler yazarken diğer yandan komedyen olarak boy göstermeye başlar.

BÜRGERBRİEF/VATANDAŞ MEKTUPLARI

Peter Grohmann gecesi (Fotoğraf:Evrensel)

Yedi yılı aşkın bir süredir Stuttgart’ta devam eden bir direniş var. Stuttgart 21 adlı mega projenin aslında bir yıkım ve talan projesi olduğu bilinir. Her Pazartesi düzenlenen eylemlerin birine katılmışsanız orada, kulağa hoş gelen bir sesle “Bürgerbrief” diye nara atan Peter Grohmann’a rastlarsınız. Ve direnişçiler her Pazartesi onun elinden vatandaş mektubu almak için sıraya girerler. Gezi direnişi patlak verdiğinde de Grohmann yüzlerce kişi ile Türk konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirmişti. 

DİRENİŞ VE MÜCADELE GENÇ KILAR

Bugün 27 Ekim akşamı, dolu dolu geçen 80 yılı geride bıraktı. Ortak yaşamı, yeni bir dünyanın olabileceğini savunan AnStifter derneği, Peter Grohmann için bir kültür gecesi organize etti.

Stuttgart Thetarhaus büyük salonunu dolduran binden fazla kişi neşeli anlar yaşadı. Konuklarını kapıda karşılayan Grohman; “Zenginliğim hayatımdır!” diyerek dakikalarca ayakta alkışlandı. Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu başkanı Muhterem Aras, SPD milletvekili Leni Breymaier, sanatçılar, sendikacılar ve Stuttgart 21 direnişçileri çok sevdikleri dostlarını yalnız bırakmadılar.

Sunuculuğunu sinema sanatçısı Barbara Stoll’un yaptığı kutlamada salon tamamen doldu. Almanya’nın tanınmış piyanistlerinden defalarca ödül almış Wolfgang Dauner beğeniyle dinlenen kısa bir dinleti sundu. Gazeteci Joe Bauer ise;  “O benim örnek aldığım bir kişiliktir. Eski-yeni fark etmez faşistlere karşı hayır demeye devam edeceğiz” dedi.

BÜTÜN ŞEHİR BANA SAHNE

Peter Grohmann sahneye davet edildi, kendisine büyük bir demet çiçek verildi. Bütün salon ayaktaydı. Alkışlar dinmek bilmedi. Peter, mizah sanatının usta aktörü olmanın gururuyla sevenlerini kendine has tarzıyla selamlayıp kısa bir konuşma yaptı. “Yaşadığımız dünyada uğruna mücadele edilecek çok şey var. Haksızlığa karşı adaleti, baskılara karşı özgürlüğü, savaşlara karşı barışı savunmaya devam edeceğim. Bütün şehir bana sahne!” 

Toplumsal hareketle kopmaz bir bağı olan kabare sanatçısı Peter Grohmann’nın 80. yaş günü kutlamasında Marx, Engels, Hegel, Herwegh ve Heine’den söz edildi,  yeni ve adil bir dünyanın mümkün olabileceğinin mesajları verildi.
 

ÖNCEKİ HABER

Öğretmen çocukların alnına ay yıldız çizip eve gönderdi

SONRAKİ HABER

Çevreyi zehirleyen İsveç tekeli Boliden yargı karşısında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...