Melih Gökçek: Erdoğan'ın emrine uyarak istifa ediyorum

Ankara'da 23 yıllık Melih Gökçek dönemi sona erdi. Belediye Meclisi'nde istifa eden Gökçek'in bugüne kadarki suçlarının ne olacağı ise merak konusu.

28 Ekim 2017 10:49
Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek Belediye Meclisi toplantısında istifa etti. İstifasıyla Ankara'da 23 yıllık Gökçek dönemi sona ermiş oldu. Konuşmasının başlangıcında belediye başkanlığı dönemindeki icraatlarını anlatan Gökçek, daha sonra Tayyip Erdoğan övgüsü bölümüne geçti. Dava adamı olduğu için Erdoğan'ın emriyle istifa ettiğini söyleyen Gökçek, "Benim davamda emir demiri keser" ifadelerini kullanarak istifasının başka bir gerekçesi olmadığını söyledi.

'MABEDSİZ ANKARA'YI İNANÇ ŞEHRİ YAPTIK'

Açıklamasında 23 yıl boyunca Ankara'daki icraatlarını anlatan Gökçek, kendinden önceki dönemi "Suları haftanın 4 günü akmıyordu. Misafiriniz gelince gezdireceğiniz bir yer yoktu. Ankara'yı renksiz bir şehir olarak planlamışlardı. Mabedsiz şehir denilirdi. Hacı Bayram Camii ve çevresi, meyhane ve malum evlerle dolmuştu" diye anlattı. Gökçek icraatlarını ise şu şekilde sıraladı: "Yeni camiler yaptık. Camiler şehri İstanbul'u 2 kat geçtik. Artık Ankara'nın adı mabetsiz bir şehir değil, inanç şehri oldu. Ankara metroyu bizimle tanıdı. Hükümetin desteğiyle metroyu bitirdik. Bulvarları genişlettik, yeni yollar yaptık. Modifiye asfaltlarla Türkiye'yi biz tanıştırdık."

'BOZKIR ANKARA'NIN ADI ARTIK YEŞİL ANKARA'

Konuşmasında Ankaralıların sıkça eleştirdiği icraatları da öve öve bitiremeyen Gökçek, 'Bozkır Ankara' diye anılan şehri 'Yeşil Ankara' yaptığını iddia etti:
"Şehre giriş kapısı yaptık, dekoratif süs havuzları yaptık. Dünyanın en yeşil en çevreci otobüslerini kullandık. Musluklardan çamur akardı, artık su kesintisi olmuyor. Biz geldiğimizde Mamak ve Çankaya çöp kokardı. Çöp bertaraf tesislerini kurduk. Kişi başına düşen yeşil alan 2 metrekare iken, şimdi 20 metrekare. Bozkır Ankara'nın adı artık Yeşil Ankara."

'AÇ VE AÇIKTA KİMSEYİ BIRAKMADIK'

Seçim öncesi yoksullara yapılan gıda ve yakacak yardımlarını da es geçmeyen Gökçek şöyle konuştu:
"Ankara'da yoksullara yardımlarda bulunduk. Allah'ın izniyle aç ve açıkta kimseyi bırakmadık. Dar gelirli ailelere kömür yardımı yaptık. Avrupa Konseyi'nin 4 büyük ödülünü alan 3 belediye var; Viyana Lahey, Ankara... Onların 25 senede aldığı ödülleri biz 8 senede aldık. 4 ödül alan belediye başkaşı yok, ben tek başıma aldı. 1 kez dahi olsun, personelimin maaşını aksatmadım. Ankara'da yatırımlar sürerken, anadolunun dört bir yanına da elimizi uzattık. Pakistan'daki depremde bile biz elimizi uzattık."

'EMİR DEMİRİ KESER'

Geçen 23 yıla ilişkin açıklamasının ardından Gökçek, istifa kararını Belediye Meclis üyeleriyle paylaştı. "Yıllarımı AKP'ye vermiş bir kardeşinizim" diyerek serzenişte bulunan Gökçek, devamında istifa sürecine ilişkin bilgi verdi:
"Merkez Kurulu'nda istifam istenmiştir. Özellikle muhalif medya benim tepki göstereceğimi düşünerek konuyu kaşıdı. Peki ben neden sessiz kaldım? Ben bir davadan geliyorum. Benim davamda nefse uymak yoktur. Şahsi çıkarlar için davaya zarar vermek yok. Benim davamda emir demiri keser. O gün liderimiz benim belediye başkanı olarak katkı sağlamam gerektiğini düşünüyordu. Bugün de istifa ederek katkı sağlamamı istedi."

'SADECE VE SADECE ERDOĞAN'IN TALEBİNİ YERİNE GETİRİYORUM'

İstifasının başarısızlık ya da yorgunlukla açıklanamayacağını söyleyen Gökçek, "Sadece ve sadece Erdoğan'ın talebini yerine getiriyorum. İstifa etmemem için bana defalarca baskı yapanlar oldu. Ben Gökçek olarak vebal altına giremem, yanlışın hesabını Allah katında veremem diye korktuğum için Erdoğan'ın emrine uyarak istifa ediyorum. 'Soruşturmalar yüzünden istifa ediyor' diye dedikodu çıkarıyorlar. Benim alnım ak. Benim duruşum 28 Şubat'ta da, Gezi eylemlerinde de, 17-25 Aralık'ta da, 15 Temmuz'da da hep aynı oldu. Ve bu halk benim duruşuma oy verdi. Dünkü duruşum neyse bugün de o duruşun gereği olarak istifa ediyorum. 23,5 senedir sürdürdüğüm Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Mesai arkadaşlarıma, oy verenlere vermeyenlere teşekkür ediyorum. Son olarak bir duam olacak, bizden görünüp Erdoğan ve çevresine ihanet edenlere, bize zarar verenleri helak et ya Rabbim" dedi. (HABER MERKEZİ)


MELİH GÖKÇEK İSTİFA ETTİ, PEKİ SUÇLARI NE OLACAK?

Çağrı SARI
İstanbul

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 23 yıllık belediye başkanlığını bugün bıraktı. 23 yıllık başkanlık döneminde birçok skandal projeye imza atan ve polemiklerle gündeme gelen Melih Gökçek, belediye başkanlığı dönemindeki uygulamalarından değil Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla; parti içi tartışmalar nedeniyle ayrıdı. 23 yıldan geriye kalan ise, gaflar, polemikler, çılgın projeler... 

‘Metal yorgunluğu’ denilerek düğmeye basılan tasfiye operasyonunda en dikkat çeken ‘görevden alma’lardan biri Melih Gökçek konusunda yaşandı. Gökçek istifa tartışmaları ilk başladığından bu yana sessizliğini korudu fakat Erdoğan ile yaptığı görüşmelerin ardından, Erdoğan’ı ikna edemeyince cumartesi günü istifa edeceğini duyurdu. 

PARSEL PARSEL SATTILAR  AMA SORUŞTURMA YOK

1984’te Anavatan Partisinden Keçiören Belediye Başkanı seçilen Gökçek, 1991 yılında Refah Partisi Ankara milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 1994 yerel seçimlerinde ise Ankara Büyükşehir Belediye başkanı koltuğuna oturdu. Bugün o koltuktan ayrılması beklenen Gökçek yaptığı bir çok icraatla kendinden bahsettirmeyi hep bildi. Örneğin Gökçek’in içinde bulunduğu en büyük tartışmalardan biri Mart 2015 yılında AKP Cemaat kavgasının şiddetli yaşandığı dönemlerden birinde oldu. Dönemin Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ve Melih Gökçek ‘parsel parsel’ satış polemiğine girdi. İkili kimin daha çok Gülenci olduğu konusunda birbirini işaret etti. Bu tartışmadan Ankara’nın arazilerinin parsel parsel Cemaate satıldığı da gün yüzüne çıkmış oldu. Fakat bu konu İçişleri Bakanlığı tarafından ‘kurcalanmadı.’ Yargı ise aynı zamanda bir itiraf olan konunun üstünü kapattı.

OĞLUNUN SİYASİ KARİYERİNİ DÜŞÜNDÜ

Melih Gökçek’in adeta hırs yaptığı bir diğer konu ise oğlu Osman Gökçek’in siyasi kariyeri oldu. Zaman zaman bu konuda Erdoğan ailesi ile ters düştü. Gökçek oğlunu ilk olarak Çankaya Belediye Başkanlığına hazırladı ancak beklentisi karşılanmadı, 7 Haziran 2015 yılında milletvekili olması için hazırladı fakat AKP’den vize alamadı. Ancak en dikkat çekici konu Ankara Ticaret Odası seçimlerinde yaşandı ki Erdoğan’ı burada karşısına almış oldu. Melih Gökçek’in oğlu Gökçek’i Ankara Ticaret Odası başkanlığı için aday gösterdi. Fakat Osman Gökçek Emine Erdoğan’ın akrabası olan Gürsel Baran karşısında kaybetti. 

PERİLER ÜLKESİNDEN DİNOZORLARA

Daha ilk belediye başkanı olduğu dönemde, Altınpark’ta bulunan Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un ‘Periler Ülkesinde’ adlı eserini mahrem bulduğu için ‘Tükürürüm böyle sanatın içine’ diyerek kaldırttı. Bu süreç bir çok tarihi heykelin kaldırılması ya da bakımsızlıktan çürümeye terk edilmesi ile devam etti. 23 yılın sonunda ise kentin çeşitli yerlerine heykel diyerek dikilen dinozorlar kaldı. 

GİZLİ GİZLİ HALKA KIZILIRMAK SUYU İÇİRDİ

Ankara su sıkıntısı çekince de Kızılırmak’tan su taşımaya karar veren Gökçek odaların ‘ağır metal’ uyarılarını dikkate almadı. 2008 yılında Gökçek, Kesikköprü Barajı’ndan gelen Kızılırmak suyunu 21 gün boyunca gizlice kattı ve halka haber vermedi. Daha sonra açıklama yaparak “Kimse de bunun farkına varmadı. İshal vakaları da artmadı” dedi.

2014 yılında Ankara, yaz mevsiminde üst üste su kesintilerine maruz kaldı. Belediye Başkanı Melih Gökçek ise şu skandal açıklamayı yaptı: Tatile çıkın. 50-60 bin Ankaralı annelerini, babalarını ziyaret etse fena mı olur? 

Gökçek’in Ankara’da  bir gecede ODTÜ arazilerini yok etmesi ve Twitter’dan bunu övünç kaynağı olarak aktarması, Kanal Ankara projeleri de akıllarda kalan diğer mega projeler oldu.

EMİR: EGO HANGARLARI PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in uygulamalarını yakından takip eden isimlerden. Emir, Gökçek’ten istifasını açıklayacağı basın toplantısında ‘FETÖ’ye Ankara’yı nasıl parsel parsel verdiği, belediyeden asfalt ve kaldırım ihaleleri alarak holdingleşen şirketleri, kendisini ‘En başarılı başkan seçen’ anket firmasına 6 ayda bir belediyeden anket ihalesi verdiğini de anlatmasını istedi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Meclis Genel Kurulunda partisinin ‘EGO Hangarları ile ilgili’ araştırma önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, zorla istifa ettirilme aşamasına getirilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e bazı sorular yönelterek tepki gösterdi. 

Emir, EGO Hangarları arazisinde Erdoğan’ın Gökçek’i nasıl devre dışı bıraktığını açıkladı. Ankara’da “EGO hangarları” olarak bilinen Ulus ila Kızılay arasında 126 dönümlük devasa ve çok değerli bir arazi olduğunu belirten Emir, bu arazinin 2007’de kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, Danıştayın iptal ettiğini söyledi. Ardından Danıştayın iptale dayanak gösterdiği Belediyeler Kanunu 73’üncü maddesinin hemen değiştirildiğini belirten Emir, bir ay sonra orada tekrar imar çalışmaları başladığını, tekrar idare mahkemesi tarafından durdurulduğunu, bu sefer sorunun “konut” yerine “rezidans” denilerek aşıldığını anlattı. (Ankara/EVRENSEL)

GÖKÇEK’E 169 SORUŞTURMA AÇILDI SONUÇ YOK

Bağımısız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka

Bağımısız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da Gökçek’in görev yaptığı dönem ve sonrasına ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Gökçek’in göreve başladığı döneme atfen, “1994 yılında Ankara’nın tepesine çöreklenen bu zihniyet Ankara’yı itinayla başkent olmaktan çıkartıp boşkente dönüştürme hamlelerine atmıştır” diyen Nazlıaka, konuşmasında şöyle dedi: 

23 yıldır sürdürülen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemi boyunca Gökçek’in adı bildiğiniz gibi birçok yolsuzluk, usulsüzlük ve olumsuz vaka ile gündeme gelmiştir. Ben yüzlerce soru önergesi verdim ancak ne yazık ki bunların hiçbiri ya yanıtlanmadı ya da bazılarını geçiştiren yanıtlar verilerek yanıtlanmış gibi yapıldı. Ama Gökçek’in iş başına geldiği 1994 yılından AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılına kadar olan sürece baktığımızda Gökçek hakkında tam 169 soruşturma açıldığını görüyoruz. Peki 2002 yılından bu yana ne olmuş diyecek olursanız, Gökçek ile ilgili sayısız suç duyurusu yapılmıştır. Suç duyuruları yapılmış olmasına rağmen hiçbiri ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma dosyası açılmamıştır. Yani özetleyecek olursak AKP döneminde iktidarla Gökçek el ele vererek tüm usulsüzlüklerin, yolsuzlukların üzerini örtmüştür.”

GÖKÇEK BUNLARI TEK BAŞINA YAPMADI

Melih Gökçek

“İstifa kararı alındı diye kimse bizden Saray’a selam göndermemizi beklemesin” diyen Nazlıaka, Erdoğan’ın, “Hepiniz oradaydınız be” sözünün altını çizerek şunları kaydetti:

“Gökçek Ankara meydanlarında Fethullah Gülen Hocaefendisine, -o zamanki konuşmasıyla söylüyorum- derin sevgilerini ve hasretlerini sunarken, Ankara talan edilip, suç çetesi tarafından yağmalanırken ve tüm bu süreçlerde hukuk yok sayılırken, hepiniz oradaydınız be, hepiniz beraberdiniz, hepiniz bu sürecin içindeydiniz. O yüzden şimdi böyle sanki tüm bunları Gökçek tek başına yapmış gibi bu olumsuzlukların içinden sıyrılamazsınız. Bizler her koşulda Ankaralıların haklarını savunmaya devam edeceğiz.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adnan Özyalçıner: Nostalji yapmak için anlatmıyorum

SONRAKİ HABER

HDP'li vekiller 1 yıldır tutuklu: 'Savunmasız hissediyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...