27 Ekim 2017 10:35

12 yıllık 'altın madencilerinin saldırısı' davası düştü

Patronu 'FETÖ' firarisi olan Bergama'daki Koza altın madeni şirketi çalışanlarının çevrecilere saldırısı davası düştü: 12 yıl 30 celse elde var sıfır.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

5 Haziran 2005 Dünya Çevre gününü Bergama Çamköy'de yapmak isteyen yaşam alanı savunucularına yönelik Koza şirketinin altın madencilerinin saldırısı davası zamanaşımı gerekçesiyle düşürüldü. Saldırıdan 5 yıl sonra açılabilen dava, hukukun nasıl siyasallaştırıldığı önemli örneklerinden birisi oldu. 

SALDIRIDAN 5 YIL SONRA DAVA AÇILABİLDİ

Çamköy'de yapılmak istenen şenlikleri engellemek için alternatif çevre günü şenliği düzenleyen altıncı şirket, İzmir, Uşak, İstanbul, Çanakkale gibi birçok yerden gelen yaşam savunucularına taş ve yumurtalarla saldırmıştı. Bu olaylarla ilgili yapılan suç duyurusunun üzerinden 5 yıl geçtikten sonra açılabilen davada, olayları yöneten altın madeni sahibi Akın İpek'in sanıklar arasında yer almaması, Gülen Cemaatine yakınlığını hiç gizlemeyen bu ismin korunduğu iddialarını da güçlendirilmişti. EGEÇEP avukatlarının itirazları sonrası İpek'in sanık yapılmasına şirket yaşam savunucularının Avukatı Arif Ali Cangı'yı da sanık yaptırarak bir anlamda karşılık vermişti.

CEMAAT-AKP ORTAKLIĞI

Tam 12 yıl süren yargılama sürecinde yüzün üzerinde hem maden çalışanı hem de yaşam savunucusu yargılandı. Geçtiğimiz gün yapılan 31. celsede yapılan son savunmalarda da madencilerin tek amaçları doğanın korunması, kirlenmesinin önlenmesi konusunda mesajlar vermek olan etkinliğe yönelik saldırısının, tüm çevre hareketine gözdağı olduğu dile getirildi. Maden patronu Akın İpek'in uzun zaman korunup kollanmasının yargıdaki Cemaat etkisinin yanı sıra, Cemaat-AKP ortaklığının da bir ürünü olduğu belirtilirken, davanın zamanaşımına uğratılmasının hem saldırganların hem de FETÖ firarisi olarak aranan maden patronunun kollanmaya devam etmesi anlamına geldiği dile getirildi. 

ADIM ADIM ZAMANAŞIMINA GÖTÜRÜLDÜ

Zamanaşımı kararının ardından bir açıklama yapan EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı, davanın sırf Koza şirketinin patronu ve çalışanları  ceza almasınlar diye dava adım adım zamanaşımına götürüldüğünü belirterek, “Düşme kararı 5 Haziran 2005'de işlenen suçları ortadan kaldırmaz, aksine onlarla birlikte   geriye doğru 12 yıllık hukuk dışı ilişkilerle içiçe olan yargının, iktidarın mahkumiyetidir. Bu dava burada bitmez. Ovacık'ta doğaya ve insanlara karşı işlenen suçların üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Putin, 4 balistik füze fırlattı

SONRAKİ HABER

Okmeydanı'da hafriyat kamyonları çarpıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...