27 Ekim 2017 10:05

Almanya'da koalisyon görüşmeleri çıkmaza girdi

Almanya’da koalisyon görüşmeleri Türkiye'nin AB müzakereleri ile iklim ve göç politikalarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girdi. 

Paylaş

Almanya'da koalisyon hükümetinin kurulmasına ilişkin ön görüşmelerin, Türkiye'nin AB müzakereleri ile iklim ve göç politikalarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girdiği belirtiliyor. 

DW Türkçe’ye göre, Hristiyan Demokrat Birlik partileri (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında yürütülen koalisyon ön görüşmeleri çeşitli konularda yaşanan derin görüş ayrılıkları nedeniyle çıkmaza girdi.

Perşembe günü parti yetkililerinin gerçekleştirdiği 11 saatlik görüşmelerde de iklim ve göç politikaları gibi tartışmalı konularda ilerleme kaydedilmediği, görüşmelerin önümüzdeki haftaya ertelendiği belirtilirken, göç politikaları konusunda parti liderlerinden oluşan küçük bir grubun önümüzdeki hafta Perşembe gününe kadar bir çözüm bulunmasının hedeflendiği ifade ediliyor.

Hür Demokrat Parti Genel Sekreteri Nicola Beer ise, görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin diğer ortaklarla koalisyona girme şansını "yüzde 50" olarak değerlendirdi. Dört parti arasında koalisyon kurulması olasılığını tamamen gözardı etmek istemediğini belirten Beer, "Bu başarılabilir, ama bunun için masada daha fazla cesaret ortaya koyabilmek gerek" dedi.

TÜRKİYE KONUSUNDAKİ ANLAŞMAZLIK

Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin geleceği ile ilgili anlaşmazlığın sürdüğü belirtilen habere göre, Hristiyan Birlik partileri ve Hür Demokratlar Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini isterken, Yeşiller müzakerelerin zaten ilerlemediğine dikkat çekerek, görüşmelerin resmen sona erdirilmesinin yanlış bir sinyal olacağını söylüyor.

Göç konusunda üst sınır getirilmesi, güvenli ülkeler, iç savaştan kaçan mültecilerin aile birleşimi ve sınırdışı merkezleri gibi konulardaki görüş ayrılıklarına da dikkat çekiliyor. Hıristiyan Birlik partileri göçe üst sınır getirilmesini savunuyor ancak Yeşiller üst sınıra karşı olmasının yanısıra aile birleşimi konusundaki kısıtlamaların da kaldırılmasından yana. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir 5 HDP'liye sosyal medya tutuklaması

SONRAKİ HABER

Kültürpark Platformu: Esnaflık değil belediyecilik yapın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...