27 Ekim 2017 09:25

Validebağ'da jeotermal sondaj canlıları öldürecek

Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, Validebağ Korusu'nda planlanan sondaj çalışmasının ortaya çıkaracağı tehlikeleri anlattı.

Paylaş

Üsküdar Validebağ Korusu’nda yapılması planlanan jeotermal kaynak arama sondajlarının binlerce ağacı ve canlıyı bir çırpıda öldüreceğini söyleyen Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, bu proje ile korunun yapılaşmasının önünün açılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum” sözlerinden sonra tartışmalı projelerin hâlâ devam etmesi dikkat çekiyor. Bu projelerden biri de Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nda 6 adet “jeotermal kaynak arama sondajı” yapılmak istenmesi. Bu projeye karşı mücadele veren Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, bu projenin rant amaçları için Validebağ’a girmenin bir bahanesi olduğunu söyledi.

‘İNSANLAR MAĞDUR OLACAK’

Validebağ’da yaşayan insanlar olarak kendilerine herhangi bir bilgi verilmeden böyle bir projenin başlatıldığını belirten Belgin, “Sadece Validebağ’da değil, Türkiye’nin her yerinde herhangi bir şey yapılırken, yurttaşlara bilgi verilmiyor, danışılmıyor. Siz sorduğunuzda bile doğru dürüst bir bilgi alamıyorsunuz. Burada da aynı şekilde bizi çok yakından ilgilendiren bir konuda bize danışan eden hiç kimse olmadı” dedi.
Kadıköy ve Üsküdar’da Yediyol Şirketler Grubuna bağlı Bozyazı Körfez AŞ tarafından 19 yerde yapılması planlanan “jeotermal kaynak arama sondajlarının” bazılarının insanların evlerinin bahçelerini de kapsadığını aktaran Belgin, projeyle birçok insanın mağdur olacağını vurguladı.

Validebağ Korusu

‘ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERECEK’

Sondajın yapılması halinde çevreye vereceği zararlara da değinen Belgin, suyun bulunması veya bulunmaması durumunda zararın oluşacağını belirterek, “Suyu bulmasalar bile büyük bir zarar vereceği kesin. Çünkü sondaj sırasında önemli bir toprak ve çamur çıkıyor. Suyu bulduklarında da bu sefer yer altındaki su kurumuş olacak. Validebağ’da binlerce ağaç, çalı ve bunlara bağlı yaşayan canlılar var. Bunları bir çırpıda öldürmek demektir. Biz buna kesinlikle karşıyız” diye konuştu. Yetkililerin, “Bir kere makineleri koyalım gerisi nasıl olsa gelir” mantığıyla hareket ettiklerini kaydeden Belgin, Validebağ Gönüllüleri olarak 19 yıldır mücadele verdiklerini ve korunun herhangi bir şekilde yapılaşmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak, “jeotermal kaynak arama sondajı” hakkında insanları bilgilendirmek için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Belgin, “İnsanlar, oradan sıcak su çıkarılıp bedava ısıtılacaklarını sanıyor. Bu yalan. Sıcak suyun burada bulunması bile söz konusu değil” dedi. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve derneklerinin avukatlarının istişare halinde olduklarını aktaran Belgin, resmi belgeleri topladıkları zaman bunun iptali için hukuki süreci başlatacaklarını belirtti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Büyüyen ekonomide yoksulluk sınırı 5 bin TL'yi aştı

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Gazetecilere sahip çıkmak ahlaki bir görevdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...