Diyarbakır'daki 150 yıllık kasr bakımsızlık kurbanı

Diyarbakır Çınar'daki 150 yıllık geçmişi bulunan Güzelşeyh Kasrı, ilgisizlik ve bakımsızlık dolayısıyla yıkılmaya yüz tutmuş durumda.

27 Ekim 2017 07:00
Paylaş

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan ve yaklaşık 150 yıl önce yapıldığı belirtilen Güzelşeyh Kasrı bakımsızlık kurbanı.

Çınar'ın Güzelşeyh Köyü'nde bulunan ve ilgisizlik yüzünden büyük bölümü yıkılan kasrın yaşayan varislerinden biri olan Güzelşeyh Muhtarı Kutbettin Altunakar, kasrın 20 kilometrelik uzaklıktaki bir köyden insan gücüyle taşınan taşlarla 7 yıl içerisinde yapıldığını belirterek "Ermeni bir usta yapmış bu kasrı. 20 kilometre ötedeki Bağıcık Köyü'nden şeyhin müritleri, yan yana durarak insan gücüyle bazalt taşları buraya taşımış. Şeyh ailesi sürgüne gönderilmiş ve sonrasında bakımsızlık yüzünden kasr tahrip olmuş" dedi. 

Güzelşeyh Kasrı (Fotoğraf: DHA)

TARİHİ KASRIN DUVARLARI TAHRİP EDİLMİŞ

Doğan Haber Ajansında yer alan bilgiye göre, bir dönemler medrese olarak da kullanılan kasrın altında 12 oda, kiler, mutfak ve yukarıya çıkan bir merdiven koridoru bulunuyor. Çimento kullanılmadan tamamıyla yumurta akı ile yapılan ve yıldız, hilal ve Osmanlı motifleri ile süslü olan kasrın yaklaşık 10 dönümlük arazi üzerinde kurulduğu tahmin ediliyor. Haremlik ve selamlık olmak üzere 2 girişi bulunan kasrın, Karacadağ bazalt taşı ve Mardin taşı olmak üzere 2 ayrı çeşit taştan yapılan duvarlarının üzerine yazılar yazılmış, duvarlar tahrip edilmiş.

Güzelşeyh Kasrı (Fotoğraf: DHA)

Kasrın varislerinden biri olan Güzelşeyh Köyü Muhtarı Kutbettin Altunakar, kasrın yaklaşık 150 yıl önce yapıldığını düşündüklerini söyledi. Kasrın, Osmanlı döneminde yaşayan Şey Mehmet Niyetullah tarafından yapıldığını ifade eden Muhtar Altunakar, "Bu tarihi Güzelşeyh Kasrı yaklaşık 10 dönümlük alanda kurulmuştur. Yapımı için 20 kilometre ötedeki Bağcık Köyü'nden çıkarılan Karacadağ bazalt taşları, müritler tarafından buraya getirilmiş. O zaman tabii ki araç olmadığı için müritler, yan yana 20 kilometrelik insan zinciri oluşturarak ve koca taşları elden ele taşıyarak buraya getirmişler. Ermeni bir taş ustasının 20 işçiyle burada kurduğu atölyede taşlar numaralandırılmış. Motiflendirilerek ve süslendirilerek 7 sene süren çalışma ile tamamlanmış" dedi.

VARİSLERİN İMZASI GEREKTİĞİ İÇİN TADİLAT YAPILAMIYOR

Mehmet Niyetullah'ın 1917 yılında vefat ettiğini anlatan Muhtar Altunakar, Şeyh Sait ayaklanması sırasında ailenin Balıkesir, Kütahya ve Bandırma'ya sürgüne gönderildiğini belirterek "Ailenin sürgüne gönderilmesinden sonra Balkan göçmeni 50 aile buraya getirilerek kasra yerleştirilmiş. Az ileride görülen Beşpınar Köyü inşaa edilene kadar Balkan göçmenleri 1930 yılına kadar burada yaşamış. Şeyhlerden oluşan 15 aile sürgünde yaklaşık 7 yıl kalmış. Bunlar döndüklerinde Kasrın bir bölümünü tahrip olmuş şekilde bulmuşlar. Daha sonra büyüyen aile fertleri her biri başka bölgelere göç etmiş ve varisler çoğaldığı için kimse de tek başına herhangi bir onarım ve tadilata girişmemiş. Çınar Kaymakamlığına da başvuruda bulunduk. Varis çok olduğu için varislerin yarısından fazlasının imzası gerekiyor, bu da alınamadığı için kimse burada tamirat yapamıyor. Buranın onarılarak bölge ve ülke turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Devlet büyüklerine çağrıda bulunuyoruz. Bu tarihi esere sahip çıkılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Güzelşeyh Kasrı (Fotoğraf: DHA)

Sit alanı ilan edilmesine rağmen tarihi kasrın hemen bitişiğinde kanatlı hayvanlar için bir kümes yapılmış olması da dikkat çekiyor.

Güzelşeyh Kasrı (Fotoğraf: DHA)

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ev baskınında Demirtaş'ın fotoğrafına da el konuldu

SONRAKİ HABER

Bodrum’da yabancı turistlere masaj tacizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...