27 Ekim 2017 07:01

Şırnaklılar Cizre’deki TOKİ’lere yerleştirilecek

Yasak sonrası evleri yıkılan Şırnaklılar, Cizre’de yapılan TOKİ’lere yerleştirilmek isteniyor.

Paylaş

Yasak sonrası evleri yıkılan Şırnaklılar, Cizre’de yapılan TOKİ’lere yerleştirilmek isteniyor. Söz konusu durum için daha önce ailelere form dağıtılmış kimi ailelere de sözlü iletilmişti. Şırnak’taki konutlara kimlerin yerleştirileceği ise muamma.

Şırnak’ta 14 Mart 2016 ile 14 Kasım 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası, Gazipaşa, Yeşilyurt, İsmetpaşa, Dicle, Cumhuriyet, Yenimahalle ve Bahçelievler mahallelerinde binlerce ev ve işyeri yıkıldı. Mahallelerde daha önce hakkında sağlam raporu verilen 500 evin çoğu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Valiliğin talimatı ile yıkılmaya devam ediliyor. Yıkılan evlerin yerlerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Mart ayında temeli atılan 6 bin 500 konut ve bin adet iş yerinin yapımı sürüyor. Çoğunluğu 90 metrekare şeklinde tasarlanan yaklaşık 2 bin konutun yapımı bitme aşamasına gelirken, diğer konutların ne zaman bitirileceği ise bilinmiyor.

ŞIRNAK’TA EVİ YIKILANLARA CİZRE ADRES GÖSTERİLİYOR!

Evleri yıkılan aileler için yapıldığı söylenen konutların ne zaman teslim edileceği halen netlik kazanmış değil. Yasak sonrası evlerini terk etmek zorunda kalarak çevre köy ve ilçelere göç eden binlerce aile de kış mevsimi gelmeden konutlara yerleşmek için bekleyişini sürdürüyor. Konutlar hakkında bilgi edinmek için TOKİ yetkilileri ile görüşen bazı ailelere ise farklı farklı cevaplar veriliyor. Bazı ailelere, konutlar tamamen bittiği zaman kura çekileceği cevabı verilirken, bazılarına ise Şırnak’ta evleri yıkılanların bir kısmının Cizre’deki Dirsekli ve Bozalan (Dirkê) bölgelerinde yapımında sona gelinen konutlara yerleştirileceği söylendiği öğrenildi. Bazı ailelerin Cizre’deki konutlara yerleştirileceği konusu ise TOKİ’nin muhasebe bölümünde çalışanlar tarafından teyit edildi.  
 
Toplam kaç ailenin Cizre’deki konutlara yerleştirileceği hakkında bilgi edinilemezken, Şırnak merkezde yapımına devam eden binlerce TOKİ konutuna kimlerin yerleştirileceği ise muamma. 

ŞIRNAKLILARA CİZRE’DEKİ TOKİ’LER İÇİN FORMLAR DAĞITILMIŞTI 

Göç oranında da artışa neden olacak durum hakkında geçtiğimiz aylarda bazı ailelere bu yönlü formlar imzalatılmak istenilmişti. Aileler imzalatılmak istenen formlarda ise, “Proje alanı içerisinde yer alan yıkık, ağır hasarlı veya hasarsız yapım için muvafakat verdiğim ve karşılığında konut almayı kabul ettiğim, muvafakatname kapsamında, Cizre Dirsekli veya Bozalan (Dirkê) konut bölgelerinde Toplu Konut İdaresi tarafından üretilen /üretilecek konutlardan talep etmekteydim. Hakkım olan bir konut için… adet konut alacak şekilde kuraya girmeyi ve tarafıma bilgi olarak verilen konut metrekareleri üzerinden kurada çıkacak olan konu hakkını borçlu/ borçsuz almayı kabul etmekteyim” ifadelerine yer verilmişti. (Şırnak/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Silivri 5 No'lu Cezaevi’nde kimlik dayatması

SONRAKİ HABER

‘Meralarımızı imara açıyoruz yurt dışında mera kiralıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...