27 Ekim 2017 02:58

İnternette cihatçı içerikler, en çok Türkiye'den tıklanıyor

Birleşik Krallık merkezli bir düşünce kuruluşunun yaptığı araştırma, internetteki cihatçı içeriklere en çok Türkiye'den tıklandığını ortaya çıkardı.

Paylaş

Birleşik Krallık merkezli bir düşünce kuruluşunun araştırması, her hafta 100'ün üzerinde haber, video ve gazete yayınlayan IŞİD'in internetteki varlığının 'aşırı abartıldığını' ortaya çıkardı.

Araştırmada ayrıca cihadist örgütün propaganda materyallerinin sosyal medya, dosya paylaşım hizmetleri ve şifreli mesajlaşma platformları da dahil olmak üzere geniş bir ağ ekosistemi içinde yayılmaya devam ettiği tespit edildi.

Araştırmaya göre örgütün içeriklerine en çok Türkiye'den ve Amerika Birleşik Devletleri'nden tıklanıyor.

2017 şubat ve mayıs ayları arasını kapsayan verileri toplayan kuruluş, cihadist içerikleri en çok Türkiye'den tıklandığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre bu içeriklere 79 milyon nüfüslu Türkiye'den 16 bin 810 kez tıklandı. İkinci sırada ise 10 bin 388 tıklama ile 323 milyon nüfüslu ABD geliyor.

32 milyon nüfuslu Suudi Arabistan ise 10 bin 239 tıklama ile 3. sırada yer alırken 5. sırada yer alan 65 milyon nüfuslu Birleşik Krallık, 6 bin 107 tıklama Avrupa'dan cihadist içeriklere tıklayan en büyük kitlenin sahibi oldu.

Araştırma çalışması, paylaşımı kolaylaştırılmak için kullanılan kısaltılmış URL'lerin tespiti ve takibi üzerinden yapıldı. URL kısaltama hizmeti sağlayan "goo.gl" ve "bit.ly' üzerinden yürütülen araştırmada, bu bağlantılara kaç kez tıklandığına dair veriler toplandı. Bu hizmetler ayrıca internet kullanıcılarının bağlantılara hangi coğrafyadan ulaştıklarının da takip edilmesine izin veriyor.

(HABER SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cenevre'deki Suriye toplantıları 28 kasım'da başlayacak

SONRAKİ HABER

Türkiye yargısı hak ihlallerine karşı vatandaşını korumuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...