Türkülere sevdalı Macar sanatçı, kültür elçisi olmak istiyor

Türkiye'de öğrenim görüken bağlama çalmayı öğrenen Macaristanlı müzisyen Majda Maria Guessous, türkülere ilişkin hislerini anlattı.

26 Ekim 2017 15:28
Paylaş

Macaristan'dan 7 yıl önce İstanbul'a geldikten sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde öğrenim gören, Erdal Erzincan ve eşi Mercan Erzincan’dan ders alan Majda Maria Guessous, türkülere sevdalandığını, Türkiye ve Macaristan halkları arasında kültür elçisi olmak istediğini söylüyor. Majda Maria Guessous, 1 hafta içerisinde Kayseri ve İstanbul'da 3 konser verdi.

İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği, Macar Ulusal Haftası ve yaklaşan Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ile etkinlik düzenledi. Majda Maria Guessous, Kayseri'den sonra İstanbul Sarıyer ve son olarak dün akşam Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde Macar sanatçı Ivan Atilla Barvich ile Macar Kültür Dostluk Dernek Başkanı Erdal Şalikoğlu'nun da zaman zaman eşlik ettiği konser verdi.

AŞIK VEYSEL'DEN PİR SULTAN'A

Majda Maria Guessous, bugüne kadar Amerika'nın yanı sıra Hindistan, Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu'daki çeşitli ülkelerde bağlama çalarak hayranı olduğu Aşık Veysel’den, Yunus Emre’ye, Pir Sultan Abdal’a kadar değişik halk ozanlarının türkü ve deyişlerini Türkçe ve Macarca söyledi.

Guessous, 7 yıl önce Erasmus programı kapsamında geldiği İstanbul'da kendisini geliştirebilmek için Türkçe ve bağlama çalmayı öğrenmeye çalıştığını anlattı. Macar sanatçı, İstanbul'da bulunduğu 1 hafta içerisinde ABD'deki Indiana Üniversitesinde post doktora tezini veren ' halk müziği sanatçısı Prof. Dr. Yusuf Benli'den de bağlama konusunda ders aldı.

Majda Maria Guessous, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde öğrenim gördüğü sırada halk müziğinin çok renkli olduğunu fark ettiğini vurgulayarak "Türküler bana çok içten geliyordu. Türküler, kültürlerin içinde insanın hayatının renklerini yansıtır. Türküler bize enerji verir" dedi. Annesi Macar, babası Faslı olan Majda Maria Guessous türküleri dünyanın her yanında söylediğini belirtti. Müzik elçisi olmayı hedeflediğini belirten Guessous, "Kültürlerin arasında dostluk köprüsü olmayı  isterim. 50'den fazla türkü ve deyiş biliyorum. Aşık Veysel, Pir Sultan, Yunus Emre'nin deyişlerini, anonim, Karadeniz, Ege, İç Anadolu türkülerini çok severim" diye konuştu. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bozkurt işaretli paylaşım yapan öğretmenin işine son verildi

SONRAKİ HABER

Ankara'da 'Gazetecilik suç değildir' paneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...