26 Ekim 2017 13:00

Mızrak davasında verilen takipsizlik kararı kaldırıldı

14 yaşındaki Mahsun Mızrak’ın davasında gaz fişeğinin değiştirilmesi ile ilgili verilen takipsizlik kararı kaldırıldı.

Paylaş

Deniz TEKİN
Özgür PAKSOY

Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da çıkan olaylarda 14 yaşındaki Mahsun Mızrak’ın ölümüne yol açan ve davanın en önemli delili olan gaz fişeğinin adli emanette değiştirilerek yerine av tüfeği fişeği konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada verilen takipsizlik kararı, avukatların yaptığı itiraz üzerine kaldırılarak, soruşturmanın genişletilmesine karar verildi. 

Mızrak ve Enes Ata’nın ölümüyle ilgili 3 polis memurunun yargılandığı Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde avukatların talebi üzerine; Mızrak’ın kafatasından çıkarılan gaz fişeği, hangi silahtan çıktığının tespiti için 2012 yılında Jandarma Kriminal Laboratuvarına gönderilmişti. Yapılan inceleme sonucunda Mızrak’ın kafatasından çıkarılan gaz fişeğinin adli emanette değiştirilerek, yerine av tüfeği fişeği konulduğu tespit edildi. Bunun üzerine yargılamayı yapan mahkeme, gaz fişeğinin adli emanette değiştirilmesinde sorumluluğu bulunan adli emanette görevli kamu görevlileri hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 

SAVCI, ‘ZAMAN AŞIMI’ NEDENİYLE TAKİPSİZLİK KARARI VERMİŞTİ 

2017 yılında sonuçlandırılan kararda savcılık, gaz fişeklerinin kasten değiştirildiğine veya alındığına ilişkin herhangi bir delil bulunmadığı, “Görevi kötüye kullanma” suçu yönünden 8 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu ileri sürülerek, takipsizlik kararı verdi. Karara karşı Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hâkimliğine itiraz eden Mızrak’ın Avukatı Barış Yavuz, soruşturmanın yeterli yürütülmediğini belirterek, kararın kaldırılarak soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu. 

EKSİK SORUŞTURMA YÜRÜTÜLDÜ

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hâkimliğinin Eylül 2017’de verdiği kararda, gaz fişeğinin adli emanette kaybolması ile ilgili yürütülen soruşturmanın eksik ve yetersiz yürütüldüğüne hükmetti. Hakimlik, TCK’nin 67’nci maddesinde yer alan “zaman aşımı” süresine dayanılarak verilen zaman aşımı kararının, bu maddede yer alan “Dava zaman aşımı süresinin durması veya kesilmesi” ile birlikte değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin araştırılması gerektiğini vurguladı. 

‘GAZ FİŞEĞİ KAYBOLMASAYDI FAİL TESPİT EDİLİRDİ’

 Takipsizlik kararında hiç kimsenin şüpheli olarak gösterilmediğini, gaz fişeğinin hangi tarihte kaybolduğuna dair tespit yapmaksızın dosyanın zaman aşımına uğratıldığını ifade eden Av. Barış Yavuz, “Bunun amacı dosyayı bir an önce ortadan kaldırmaktı. Ata ve Mızrak davasının görüldüğü Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin adli emanette kaybedilmesine ilişkin verilen takipsizlik kararlarının kesinleşip kesinleşmediğini bekliyordu. Mahsun Mızrak açısından dosya kesinleşmedi. Kesinleşmeyince mahkeme, mecburen bu soruşturmanın sonucunu bekleyecek. Bu bekleme hali, mahkemedeki yargılamanın maalesef bir arpa boyu yol alınmaksızın bu soruşturmanın sonucunu bekleme olacaktır” ifadesini kullandı. Yavuz, davanın en önemli delilinin adli emanette kaybolmaması durumunda Mızrak’ın ölümüne neden olan gaz fişeğinin hangi silahtan ve kimin tarafından atıldığının kesin olarak tespit edileceğini vurguladı. 

NE OLMUŞTU? 

Muş'un Şenyayla kırsalında, 24 Mart 2006'da 14 HPG'linin yaşamını yitirmesi ardından Diyarbakır'da 4 HPG'li için düzenlenen cenaze törenine polisin müdahale etmesiyle olaylar çıktı. Diyarbakır'da başlayan, 3 gün boyunca süren olaylar Batman, Nusaybin, Kızıltepe, Van başta olmak üzere birçok kente yayıldı. Olaylar sırasında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın "Kadın da olsa, çocuk da olsa gereken yapılacaktır" açıklamasının ardından polis ve askerin olaylar sırasında kullandığı orantısız güç nedeniyle 7'si çocuk 13 kişi yaşamını yitirmişti. 8 yaşındaki Enes Ata ve 14 yaşındaki Mahsun Mızrak da bu olaylarda başlarına isabet eden gaz fişeği nedeniyle yaşamını yitirmişti. Savcılık, 8 yaşındaki Enes Ata'nın ölümüne yol açan ve davanın en önemli delili olan gaz fişeğinin adli emanette kaybolmasına ilişkin yürütülen soruşturmada da “zaman aşımı” gerekçesiyle “takipsizlik” kararı vermişti. Ata'nın avukatlarının takipsizlik kararın kaldırılması için yaptığı itiraz henüz sonuçlanmış değil. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

ABD’den Yemen’e saldırı

SONRAKİ HABER

102 merkezde halkla buluşacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...