26 Ekim 2017 12:24

‘İtirafçı’ ifadesi delil oldu!

Adana'dabir hafta önce gözaltına alınan 34 kişiden 15'i itirafçı olduğu ileri sürülen kişilerin ifadeleri ile tutuklandı.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da bir hafta önce gözaltına alınan, önceki gün “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüte yardım ve yataklık” iddialarıyla Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 34 kişiden 15’i itirafçı olduğu ileri sürülen kişilerin ifadeleri ile tutuklanırken, 12 kişiye ev hapsi verildi. 7 kişi ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Gözaltındakilerin Avukatı Sevil Aracı, dosyada yer alan iki itirafçının, aynı mahallelerde çok sayıda isim hakkında “Örgüte yardım ettikleri, örgüt üyelerini evlerinde barındırdıkları toplantılar yaptıkları” yönünde ifade verdiklerini belirtti. Dosyada dinleme kaydı, teknik ve fiziki takip ve benzeri hiçbir yan delilin olmadığına dikkat çeken Aracı, buna rağmen sadece kuşku uyandıran tanık beyanı gerekçe gösterilerek tutuklama, ev hapsi gibi ağır tedbirlere başvurulmasının hukuka uygun olmadığını ifade etti. 

3 AY BOYUNCA HİÇBİR DELİL TOPLANMAMIŞ

İtirafçı beyanlarının yanı sıra, kiminde sosyal medya paylaşımları, telefonlarında çıkan içerikler gerekçe gösterilerek kararlar verildiğini söyleyen Aracı, “Şüphelilerin hiçbirisi bu iki kişiyi tanımıyor. Beyanların uydurma olduğunu, komplo olduğunu söylüyorlar. Üstelik bu ifadelerden biri 27 Temmuz tarihinde verilmesine rağmen o ifadelerin verilmesinden sonra üç ay boyunca hiçbir işlem yapılmamış olması ya da hiçbir yan delil toplanmamış olması da aslında beyanların ciddiye alınmamasının gerektiğini gösteriyor.

Eğer beyanlar doğru olsa ve kolluk kuvvetleri tarafından ciddiye alınmış olsa idi daha erken harekete geçilmesi veya bu yönde ek çalışmaların yapılarak yan delillerin elde edilmesi gerekirdi” dedi. 

Bu kişilerin pek çoğunun yakın süreçte haklarında ihbar olduğu gerekçesi ile gözaltına alınıp serbest bırakılan kişiler olduğunu söyleyen Aracı, ihbar ile tutturulamayan senaryo bir kez de bu şekilde tanık beyanı öne sürülerek işletilmek istenmiş. Bu kararların hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı çağrı

SONRAKİ HABER

13 yaşındaki çocuk, öğrenci servisi kullanırken yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...