26 Ekim 2017 12:19

Cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı çağrı

İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Avukat Muhterem Süren cezaevlerinde OHAL süreciyle artar hak ihlallerine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Paylaş

Cezaevlerindeki hak ihlallerini inceleyen İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Avukat Muhterem Süren, OHAL ile birlikte cezaevlerindeki hak ihlallerinin tavan yaptığını belirterek, cezaevlerindeki durumun Türkiye’nin gelişmişlik düzeyini ortaya koyduğunu vurguladı.

Özellikle OHAL ile birlikte hapishanelerin artık yaşanmaz bir duruma geldiğini söyleyen Süren, cezaevlerindeki tutukluların birbiriyle iletişim dahi kuramadığına dikkat çekti.  Cezaevlerinin bir bütün olarak tecrit ortamı olduğunun altını çizen Süren, “Mahpusların aileleri ile iletişimi koparılmış durumda. Haftalık yapılması gereken görüşler iki haftada bire çıkarılmış, açık görüşler yine iki ayda bire çıkarılmış; bunlar OHAL KHK’leri ile yapıldı” diye konuştu. Maruz kalınan uygulamalara ses yükselten tutukluların disiplin cezaları ile susturulmak istendiğini de dile getiren Süren, hasta tutukluların aylarca revire çıkarılmadığını tespit ettiklerini söyleyerek şöyle konuştu:  Süren, “Mahpusların sağlığa erişim hakkı başta olmak üzere yaşam hakkına kadar birçok hakları ihlal ediliyor.” Yetkililere, hazırlanan raporları göz önünde bulundurma çağrısında bulunan Süren, “Tuttuğumuz bu raporlar tarihe birer not olarak düşecektir. Bu ihlalleri ortadan kaldırmayan idare bu işi sistematik olarak yaptığını göstermektedir” şeklinde konuştu.  Siyasi iktidarın sistematik işkence politikalarından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Süren, “Mahpusların haklarını koruma özgürlüğü, dışarıdaki birinin haklarını koruma özgürlüğünden daha önce gelir. Uluslararası sözleşmeler de bunu devletlere emreder” sözleriyle Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeleri hatırlattı. 

Uluslararası kurumların işkence ve kötü muameleye sessiz kaldığını belirten Süren, “Uluslararası kuruluşlar da genel konjonktürden bağımsız hareket etmiyor. İnsan hakları adına hareket ettiğini iddia eden birçok kurum, Türkiye’de yaşanan birçok insan hakkı ihlaline politik gerekçelerle sessiz kalmaktadır” diye tepki gösterdi. 

Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelerin gerekliliklerini yerine getirmesini isteyen Süren, “Aynı şekilde bu uluslararası kuruluşların da denetimlerini gerektiği gibi yapmaları gerekmektedir. Bu kuruluşlar kendilerini var eden sözleşmelere bağlı kalmak zorundalar. Türkiye’de yaşanan işkenceye sessiz kalmamaları gerekiyor. CPT, bu ihlalleri araştırmak zorundadır. HRW’nin raporlarına baktığımızda Türkiye’de yaşanan ihlallere değindiğini görüyoruz. Bunları da önemsiyoruz” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/MA) 


 

ÖNCEKİ HABER

‘Cezaevindeki ölümün sorumlusu kim?’

SONRAKİ HABER

‘İtirafçı’ ifadesi delil oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...