26 Ekim 2017 12:15

‘Cezaevindeki ölümün sorumlusu kim?’

Adana Kürkçüler F Tipi'nde ölüm tehdidi aldığını söyleyen tutuklunun intihar ettiği iddiası TBMM’ye taşındı.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan  24 yaşındaki Mehmet Kil’in intihar ettiği iddiasını TBMM’ye taşıdı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren  Beştaş, Kil’in ölümünden bir süre önce ailesine, gardiyanlar tarafından “Sizin buradan ancak ölünüz çıkar” şeklinde tehdit edildiğini söylediğini hatırlattı. Beştaş,  “İntihar olarak ifade edilen şüpheli olay ile ilgili araştırma yaptınız mı? Kürkçüler Cezaevinde yaşanan ölüm olayının sorumlusu kim?​” diye sordu. 

Beştaş, 24 Ekim günü koğuşun banyosunda kemeriyle intihar ettiği iddia edilen Kil’in ağabeyinin, cezaevindeki baskılar nedeniyle kardeşinin gardiyanlarla sert bir şekilde tartıştığını ve fiziki saldırı gerçekleştiğini söylediğini aktardı.  Beştaş şu sorulara yanıt istedi: “Olay ile ilgili cezaevi yönetimi ve çalışanları hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Mehmet Kil’in ölmeden evvel görüşçülerine cezaevinde çok baskı olduğu ve gardiyanların kendisini ve koğuşta bulunan diğer mahpusları ölümle tehdit ettiği, “Sizin buradan ancak ölünüz çıkar” şeklinde ifadeler kullanmış oldukları doğru mudur? Bu iddia ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır? Gardiyanların mahpuslara yönelik ‘Sizin buradan ancak ölünüz çıkar’ şeklinde söylemlerde bulunduğu gerçeğinden hareketle Mehmet Kil’in ölümü üzerindeki şaibe neye işaret etmektedir? Adana Kürkçüler Cezaevinde yaşanan ölüm olayının sorumlusu kimdir? İktidarınız döneminde cezaevlerine kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Ölümlerden kaçı intihar vakası olarak kayıtlara geçmiştir? Mehmet Kil’in intihar etmiş olması varsayımında dahi cezaevi yönetiminin ve hükümet politikalarının cezaevlerinde uyguladığı baskıların etkisi olduğunu düşünüyor musunuz? Tutuklu ve hükümlülerin sürekli surette ölümle tehdit edildikleri bir baskı ortamında gerçekleşen intiharların sorumluluğu kime aittir? Mehmet Kil’in ölümü ile ilgili kamera kayıtları incelenmiş midir? Elde edilen bulgular ne yöndedir? (HABER MERKEZİ) 

 
 
 


 

ÖNCEKİ HABER

İstifası istenen Uğur, kararını 30 Ekim'de açıklayacak

SONRAKİ HABER

Cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...