Kocaoğlu: Kentsel dönüşüm değil mülkiyete tecavüz yasası

Ege Ekonomik Forumu ikinci gün açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm yasasına tepki gösterdi.

26 Ekim 2017 11:52
Paylaş

Ege Ekonomik Forum'unun ikinci gün açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı. Kocaoğlu, kentsel dönüşüm yasasına tepki göstererek "Mülkiyete tecavüz yasası" olarak tanımladı.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'nun ikinci gün açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı. Kocaoğlu, İzmir'in hormonlu büyümeyi reddettiğini, kentin büyümesinde ranta değil planlara öncelik verdiklerini belirterek şöyle dedi:

İzmir kendini koruyarak büyümeyi yeğliyor ve moda deyimiyle 'sürdürülebilir' kampanyanın yol haritasında yürüyor, rantta değil. Yaptığımız planlamalarda kentlinin yaşam biçimini örnek aldık. Kent, master uygulama planlarıyla şekillenir. Bu planları biz gücümüzün yettiği kadar yapıyoruz. Büyük baskı altındayız, hukukun el verdiği kadar, kentin büyümesi bozulmadan ve ileride telafi edilemeyecek sorunlar yaşamadan bunu sağlamaya çalışıyoruz. Planlarımıza sadık kalmaya çalıyoruz.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI DEĞİL MÜLKİYETE TECAVÜZ YASASI'

Kentsel Dönüşüm Yasası'nı eleştiren Aziz Kocaoğlu, "Bir yeri bakanlık imara açıyor, kentsel dönüşüm yapıyorum diye oraya site yapıyor. Bu kentsel dönüşüm değil, konut üretimidir. Bir de son çıkan yasa var, ben bunu 'mülkiyete tecavüz yasası' diye tabir ediyorum. Alsancak'ta eski bir binada çatı katı alan müteahhit, dayanıksız diye rapor aldırıyor. Millet mecburen o müteahhite teslim oluyor. Müteahhit binayı yıkıyor, yerine bina yapılıyor. Benim babamın binası da eskimişti, binayı yıktık, üç kardeş yaptırdık. Bu da kentsel dönüşüm değil, bina yapımı çünkü bir metre yeşil alan artmıyor. Biz ise, bakanlıktan onay alarak buradaki tapu sahipleriyle çarpık yapılaşmanın olduğu yerlerde insanlarla görüşüp proje yapıp yüzde 100 mutabakatla karşılıklı inanarak tapuyu alıyoruz. Kimsenin mağdur olmadığı bir sistem yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak var olan yasayı kentsel dönüşümde kullanmayacağız. Çünkü onun mülkiyeti gasp ettiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AKP’de ‘değişim’ Meclis yönetimine de yansıyacak

SONRAKİ HABER

İstifası istenen Uğur, kararını 30 Ekim'de açıklayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...