26 Ekim 2017 01:29

Eğitim çıkmazı: Çözeceğiz diyen neyi çözeceğini bilmiyor

Eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adaylarıyla yapboza dönen eğitim sistemine dair görüşlerini konuştuk.

Paylaş

Cemre ÇİĞDEM
Deniz SEYHAN
Kocaeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla değiştirilen TEOG’tan sonra üniversiteye giriş sınavları YGS ve LYS sistemi de değiştirildi. Yetkililerin ‘Sınav stresini azaltacağız. Karmaşıklıktan uzak, daha yalın ve sade bir sistem amaçlıyoruz’ demesine rağmen öğrenci ve velilerin kafası karışık. Eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adayları da benzer kaygılar taşıyor

İlkokul matematik öğretmenliği bölümünde okuyan Bahar, “Öğrenciler sürekli bir kaygı içerisinde ama değişen sistemle bu kaygı daha da artacak. Stresli çocuklar yetiştiriyoruz, her anlamda gençliklerini yaşayamıyorlar. Stresi azaltmak için yapılan değişiklikler stresi de beraberinde getiriyor” diyor. Bahar’a göre “Çocuklar neye çalışacaklarını, öğretmenler de neyi öğreteceklerini bilmiyorlar”.  “Bu çocuklar ne zaman çalışacak? Nasıl adapte olacak?​” diye soran Bahar, “Bu belirsizlik de hem velilerde hem öğrencilerde kaygıyı arttırıyor. TEOG yerine getirilecek açık uçlu sorular konuşuluyor. Ben bunu destekliyorum. Öğrencilerin kendilerini ifade edebilmeleri açısından iyi ama bir yandan da öğrenciler seçmeli sorulara alışmışken açık uçlu sorulması da iyi olmayacak” yorumu yapıyor. 

‘UYANDIĞIMIZDA NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL’

İngilizce Öğretmenliği okuyan Yağmur, “Uyandığımızda ne olacağı belli değil. Bunlar altyapısı olmadan yapılıyor, bir sonucunu göremeden pat diye değiştiriliyor. Bir sistem yerine oturmadan öbürü getiriliyor” diyor.

Bu değişikliklerin eğitim fakültesi öğrencileri üzerindeki etkisi için ise Yağmur şu yorumu yapıyor: “Biz öğretmen olacağız. O açıdan bakarsak sınıfa girdiğinde belli bir sisteme göre gitmen gerekiyor. Öğrencileri sınava hazırlıyorsun, belli bir sisteme uyman gerekiyor. Ama geliyorlar bir anda sınav sistemi değişti diyorlar. Öğrencinin konsantrasyonu bozuluyor. Öğretmenler de etkileniyor. Mevcut sisteme göre oluşturduğun düzen de bozuluyor. Yani sınav sistemi değişiklikleri hepimizi etkiliyor” 

Sınıf öğretmenliği okuyan Ayşenur da “Sorunlar bitecek, eksiklikler tamamlanacak ama eksiklikler nedir kimse bilmiyor. Eğitimle ilgilenen insan da ilgilenmeyen insan da konuşuyor. Herkes eğitim sistemi kötü diyor ama neresi kötü onu bilmiyoruz. Diyorlar ki biz çözeceğiz ama neyi çözeceklerini bile bilmiyorlar” diyor. 

Ayşenur, öğrencilere sınav odaklı bir sistem dayatıldığını söylüyor: “Bence eğitim sisteminde kitap okumayı öğretseler yeter. 18 yaşımdayım kaç kitap okudun deseler belli bir sayıyı geçmez ama kaç test kitabı çözdün deseler çok fazla çözdüm. Mesela edebiyatta ilk psikolojik romanı söylüyorlar ve biz sadece biliyoruz. Ama biz onu okusaydık kendimiz anlasaydık daha önemliydi” 

‘ÇOCUKLARIN EMEKLERİ NE OLACAK?​’

İngilizce öğretmenliği bölümünden bir başka öğrenci de değişen sistemle ilgili “TEOG stresi azaltalım diye getirildi ama yine stresi azaltalım diye kaldırıldı. Sınav genel olarak bir stres kaynağı. Stresi kaldırıyorsun da nereye kadar. Hayatta mutlaka stres oluyor” yorumunu yaparak soruyor:  “Velilerin öğrencilerin uzun süreli emekleri var. Özel dersler, dershanelere verilen paralar ve çocukların emekleri ne olacak?​” 

 {{336182}}

ÖNCEKİ HABER

OHAL, ODTÜ öğrencilerine ek masraf getirdi

SONRAKİ HABER

Diyanet, dernek ve vakıflara 71 milyon para akıttı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...