26 Ekim 2017 01:01

OHAL, ODTÜ öğrencilerine ek masraf getirdi

ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri, OHAL ilanı sonrası gece okulda çalışamadıklarını ve bunun ek masraflara neden olduğunu söylüyor.

Paylaş

Hayat pahalılığı ve ders masraflarından yakınan ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri OHAL ilanı sonrası gece okulda çalışamadıklarını ve bunun ek masraflara neden olduğunu söyledi.

Mimarlık  öğrencilerinin eğitim masraflarını ve karşılaştıkları diğer zorlukları Mimarlık Topluluğundan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Delal Doğan ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. Sınıf Öğrenci Temsilcisi Büşra Gülay ile konuştuk. 

Delal Doğan, özellikle projelerin sergilendiği jüri dönemlerinde masrafların arttığını söyledi. Doğan, projelerde kullandıkları paftaların kendisiyle birlikte; boya, kalem ve diğer yan malzemelerin de çok pahalı olduğunu, grup çalışması yapmalarına karşın çoğu masrafı karşılayamadıklarını dile getirdi. Dönem içerisinde projelerde kullandıkları malzemelerin, temini acil olduğu için, genelde fakülte kırtasiyesinden aldıklarına değinen Doğan, “Dışarıdan alamadığımız için önümüze hangi fiyattan koyarlarsa o fiyata alıyoruz” dedi. 

OHAL OKULDA ÇALIŞMALARINI ENGELLEDİ

Doğan, bir sene içerisindeki proje ve teknik gezilere ayırdıkları miktarın yaklaşık 750-1000 TL olduğunu söyledi. 

Hazırladıkları projeleri taşımanın bile ayrı dert olduğunu belirten Doğan, “OHAL’den dolayı akşam fakülte kapatılıyor bu yüzden projeleri evlere ya da yurtlara taşımak zorunda kalıyoruz. Projeleri taksi kullanmadan getirip götürmek mümkün değil. OHAL ekstra masraflarla da bizi vuruyor” dedi. Eğitim masraflarıyla birlikte geçinebilmek için asgari ücretin üzerinde bir gelire sahip olmak gerektiğini söyleyen Doğan, “Bu yüzden çoğu öğrenci bursları da kesilmesin diye sigortasız çalışmak zorunda kalıyor” dedi.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. Sınıf Öğrenci Temsilcisi Büşra Gülay, bu masrafların öğrenciler arasında adaletsizliğe yol açtığını ifade etti. Öğrencilerin maddi durumunun zorlanması bir yana, kaliteli malzeme ihtiyacı nedeniyle masrafın iki katına çıktığını belirten Gülay, kaliteli malzeme kullanma olanağına sahip öğrencilerin daha iyi bir işi daha az çalışarak çıkarabildiklerini söyledi. Parasız eğitim hakkından söz edilemeyeceğini ifade eden Gülay şöyle konuştu: “Yaz okulunda ders alabilmek için fakültelere göre değişiklik gösteren sözde katkı payı adı altında harç ödüyoruz. Yaz okulunda harcı ödeyip ders alarak, ders yükünü hafifletebilmek yerine daha zor koşullarda ders çalışmak zorunda kalıyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınav stresini azaltmak değil ortadan kaldırmak gerek!

SONRAKİ HABER

Eğitim çıkmazı: Çözeceğiz diyen neyi çözeceğini bilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...