25 Ekim 2017 14:34

Gazeteci ve avukatlara tutuklama talebi

Aralarında ETHA editörü İsminaz Temel ve muhabir Havva Cuştan ile EHB avukatlarının da bulunduğu 12 kişi, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Paylaş

İstanbul'da 19 Ekim'de ESP, SGDF, EHB, ETHA'ya yönelik gerçekleşen operasyonlarda gözaltına alınan 16 kişinin Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesinde savcılık ifadeleri sonlandı. 12 kişi tutuklamayla, 3 kişi de adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) ve Etkin Haber Ajansı (ETHA)'ya yönelik gerçekleşen operasyonda ETHA Editörü İsminaz Temel ve ETHA Muhabiri Havva Cuştan da gözaltına alınmıştı. 7 günlük gözaltı süresinin ardından 14 kişinin Vatan Emniyet'inde ifadeleri alınmıştı. Bugün de İstanbul Adliyesi'nde avukatlar Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar ile birlikte 16 kişinin savcılık ifadesi alındı. Gazeteci Havva Cuştan'ın 2014 yılında katıldığı eylemler ve haber takibi için bulunduğu eylemler soruldu. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gezgin Cam tarafından sorgusuna başlanan Cuştan'a 2014 yılının Aralık ayında Kobani'de hayatını kaybeden Sibel Bulut anmasına, yine 2014 yılının Ekim ayında Kobani'de hayatını kayneden Suphi Nejat Ağırnaslı için düzenlenen anmaya, Gazi Mahallesi'nde polisle çıkan çatışmada öldürülen ve Coştan'nın haber takibi için gittiği Şirin Öter ve Yeliz Erbay'ın cenazesine neden katıldığı soruldu.

Coştan'ın savcılıkta verdiği ifadede Sibel Bulut'un anmasına katıldığını belirterek "İŞİD bir terör örgütüdür. Dünyanın her yerinde terör eylemi yapmaktadır, Sibel Bulut da IŞID ile çatışmıştır ve sonucunda öldürülmüştür. Bu nedenle onu anmak amacıyla ben oradaydım. Dünyanın her yerinde terör örgütüyle mücadele edenler saygıyla anılır bende o amaçla oradaydım. Ayrıca ülkemizde IŞID'e karşı mücadele yapılmaktadır" diye konuştu.

Cuştan, ayrıca Sibel Bulut icin yapılan eyleme katılan kişiler hakkında Tunceli Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiğini söyleyerek bunun dikkate alınmasını istedi. İfadede bulunan avukatlardan Yıldız İmrek de şunları söyledi: "Dosyalardaki kısıtlama kararı savunma hakkını engeller ve adil yargılamaya aykırıdır. Müvekkilimizin de beyan ettiği gibi katıldığı çeşitli anmalar ve benzeri etkinlikler cenaze törenleri hukuka aykırı olmadığı gibi suçların ve cezaların şahsiliği gereğince bu etkinliklerde bulunuş şekli itibariyle herhangi bir yasa dışı örgütle ilişkilendirilmesi mümkün değildir."

'KAÇAN VEYA KAÇACAK BİRİ DEĞİLİM'

Cumhuriyet savcısı Kenan Zurnacı'ya ifade veren Avukat Özlem Gümüştaş'a da katıldığı cenaze ve anmalar soruldu. Gümüştaş, verdiği ifadede ilk olarak evine yapılan baskınla gözaltına alınmasına dair konuştu. Geçtiğimiz Mayıs ayında müvekkili ile ilgili adli işlemlere katıldığı esnada UYAP'tan kendisinin de aynı dosyada şüpheli olduğunu gördüğünü belirten Gümüştaş; " Devamında sizinle görüşmek istedim. Ancak böyle bir görüşmede imkan bulamadım. Hatta avukatım bu konuda makamınıza bir dilekçe verdi. Gerekirse ifade verebileceğimizi ilettik. Kaçan veya kaçacak birisi değilim. Avukatım. Ancak hakkımda gözaltı kararı uygulandı" dedi. Gümüştaş, gözaltı esnasında usuli şartların uygulanmadığını belirterek; "2014 -2015 yılında katıldığım bir takım eylemlerden ötürü gözaltına alındığımı öğrendim. Oysa ki deliller toplanmış ve soruşturma işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen 6 gün süreyle gözaltında kaldım" diye konuştu. Yine aynı savcının ifadesini aldığı Avukat Sezin Uçar da bir müvekkilinin dosyasını incelerken hakkında başka bir dosyadan sorgulandığını öğrendiğini ancak konuyla ilgili bilgi almak için savcılığa yaptığı başvurudan bir sonuç alamadığını kaydetti. Uçar da usûle uygun olmayan bir şekilde gözaltına alındığını bildirdi. Katıldığı cenaze törenlerinin müvekillerinin ailelerinin ya da kendilerinin cenaze ya da anma töreni olduğunu ve suç teşkil etmediğini kaydetti. Savcı, Ivana Hofman için 2015 te kadıköyde katıldığı anmayı da sordu. Uçar bu soruya, "Ivana Hofman IŞİD'e karşı savaşmış bir kadındır. Ayrıca LGBTİ kimliği olan biridir" diye cevap verdi. 15 kişinin ifadeleri alındı. 12 kişi tutuklamayla, 3 kişi de adli kontrol talebiyle sevkedildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özhaseki: İstanbul'u 10-15 yılda depreme hazırlayacağız

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta patlama: 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...