01 Ağustos 2012 10:29

‘Çözüm anahtarı demokratik özerklik’

DEMOKRATİK Toplum Kongresinin (DTK) başlattığı ‘demokratik özerklik’ toplantıları sürüyor. Batman ve Diyarbakır’da gerçekleşen toplantılarda Kürt sorununun çözümünün tek anahtarının demokratik özerklik olduğu belirtilerek, Kürt halkının artık statüsüz bir yaşamı kabul etmeyeceği ifade

‘Çözüm anahtarı demokratik özerklik’
Paylaş

DEMOKRATİK Toplum Kongresinin (DTK) başlattığı ‘demokratik özerklik’ toplantıları sürüyor. Batman ve Diyarbakır’da gerçekleşen toplantılarda Kürt sorununun çözümünün tek anahtarının demokratik özerklik olduğu belirtilerek, Kürt halkının artık statüsüz bir yaşamı kabul etmeyeceği ifade edildi.
DTK’nin 14 Temmuz 2011’de ilan ettiği demokratik özerkliğe ilişkin halk toplantılarına Batman’ın Beşiri ilçesinde devam edildi. BDP ilçe binasında düzenlenen toplantıda konuşan DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, devletin barış gruplarının gelmesi ile ‘Kürt sorununu 2 günde çözerim’ inancına kapıldığını; ancak Kürt sorununun iki günde çözülecek bir sorun olmadığını belirtti. Kürtlerin ‘demokratik özerkliği’ sadece kendileri için istemediğini belirten Akat, “Kürtler birlikte yaşadığı tüm halklar için demokratik özerklik istiyor. Devlet bundan dolayı demokratik özerklikten rahatsız. Bunu da zaten Başbakan ifade etmişti. ‘Kürtlere ana dilde eğitim verelim de diğer halklar ne olacak’ demişti” şeklinde konuştu. Demokratik özerklik modeline ilişkin bilgi veren Akat, “Demokratik özerklikle artık Ankara’dan bize vali gönderemeyecekler. Kendi valimizi kendimiz seçeceğiz. Kürdistan’ın her yerini Hakkari yapacağız ve devlet görecek ki halkın yüzde 90’ı çözüm istiyor. Devlete Türkiye’nin tek çözüm anahtarının demokratik özerklik olduğunu göstereceğiz” şeklinde konuştu.
‘Demokratik özerklik’ toplantılarının bir diğeri de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde gerçekleştirildi. Yenişehir Mahallesi’nde bulunan Gulan Park’ta yapılan toplantıda konuşan DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Kürtlerin Suriye’de özerkliklerini kurduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Her şeyden önce demokratik özerkliği selamlıyorum, Kürdistan’ın dört parçası için hayırlı olsun diyorum” dedi. DTK’nin demokratik özerkliği ilan edişinin üzerinden bir yılı aşkın süre geçtiğini söyleyen Çelik, konuşmasında ‘Demokratik özerklik nedir’ ve ‘Neden demokratik özerklik’ sorularına dair açıklamalar yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da insan hakları için yürünecek

SONRAKİ HABER

Ayazağa’da inşaat işçilerine bir saldırı daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...