25 Ekim 2017 09:27

Dil bilimciler: Kürtçe yasağı bilimsel eğitime aykırı

Şırnak’ta bir sınıfa, “Kürtçe konuşmayacağım” yazısının asılmasını değerlendiren dil bilimciler yasağın bilimsel eğitime aykırı olduğunu belirtti.

Paylaş

Şırnak’ta bir okulda sınıfa, “Kürtçe konuşmayacağım” yazısının asılmasını değerlendiren Dil Bilimci Necmiye Alpay, "Benim bildiğim bütün bilimsel eğitim kurallarına aykırı bir tavırdır" dedi. Dil Bilimci Sami Tan ise, bunun asimilasyon politikalarının göstergesi olduğunu söyledi. 

Şırnak’ın Gündoğdu mahallesinde bulunan Tümgeneral Ömer Keçecigil İlköğretim Okulunda bir sınıfın bilgilendirme tablosuna, “Kürtçe konuşmayacağım” yazısı asılmasını değerlendiren Dil Bilimciler Necmiye Alpay ve Sami Tan, eğitim ve asimilasyon politikalarına dikkat çekti.

ALPAY: BİLİMSEL EĞİTİM KURALLARINA AYKIRI

Haberi sosyal medya hesaplarından gördüğünü belirten Dil Bilimci Necmiye Alpay, "Bunu pek çok insan yanlış buldu. Tabii ki eğitim düşüncesine, gerçek iyi bir eğitime en aykırı olabilecek şeylerden biri. Çocukların psikolojisi üzerine, toplumun psikolojisi üzerine yanlış etkiler yapıyor bunlar. Belki milliyetçilik diye düşünüyordur. Belki genç öğretmen ve tecrübesizdir ama yanlış düşünüyor. Benim bildiğim bütün bilimsel eğitim kurallarına aykırı bir tavırdır" dedi. 

'ASİMİLASYONUN BİR GÖSTERGESİDİR'

Asimilasyon politikasının devamı olarak değerlendirmelerde bulunan Dil Bilimci Sami Tan ise, "Belki hepimiz buna benzer hikayeler duymuşuzdur ya da başımıza gelmiştir. Ancak kamuoyu bu kadar açık bir şekilde bilmiyordu. Bu olayla da Kürt çocukları nasıl bir trajedi ile karşı karşıya olduklarını öğrendiler" diye konuştu. Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazen öyle bir duruma geliyor ki evde bile Kürtçe yasaklıyorlar. Çocuk evde dahi konuşamıyor, dilsizleşiyor. Hem çocukların durumu psikoloji ve araştırma konusudur hem de devletin kendi zihniyeti de psikoloji konusudur. O öğretmeni oraya gönderen zihniyeti araştırmacılar ve özellikle de psikologlar tarafından araştırma konusu yapmalıdır." Anadilin konuşmanın ve geliştirmenin çok doğal bir hak olduğunu sözlerine ekleyen Tan, "Aileler buna karşı sesini yükseltmelidir. Bu onursuzluğu kabul etmemelidirler. Sözde o okullarda Kürtçe ders seçmeli olarak veriliyor. Sözde kanunları değiştirmişler ve üniversitelerde Kürtçe bölüm var. Bu durumda bile bu tavır çocuklar üzerinden geliştiriyorsa büyük bir ayıptır" diye ifade etti. (İstanbul/MA) 
 

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de Gezi eylemlerine katılanlara ceza yağdı

SONRAKİ HABER

Savcı politikacı ve şairlerin sözlerini örgüt delili saydı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...