25 Ekim 2017 09:18

İzmir’de Gezi eylemlerine katılanlara ceza yağdı

İzmir’de Gezi eylemlerine katılanlar hakkında açılan dava sonucunda mahkeme 4 kişi için 6 yıl 3 ay ceza verdi. 

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Yerel mahkemenin Gezi Eylemleri Davası ile ilgili beraat kararını bozan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, taş ve sopaları silah sayarak 4 kişi hakkında 6 yıl 3 ay ceza verdi. 

2013 yılının Haziran ayında İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve ülke geneline yayılan eylemlerin sonucunda binlerce kişiye dava açılmıştı. İzmir'de de açılan davalarla ilgili hukuki süreç 4 yılı aşmasına rağmen devam ediyor. 

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen davada Gezi Parkı eylemlerine katılan hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahla katılarak ihtara rağmen dağılmama”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek” iddialarıyla 17’şer yıla kadar hapis cezası isteniyordu.  

TAŞ VE SOPA SİLAH SAYILDI

Mahkeme dosyadaki bütün sanıklar için beraat kararı verdi ancak dosyaya bakan savcı, süreci Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı. Dosyayı inceleyen 2. Ceza Dairesi 4 kişi hakkında, iki ayrı suçlamadan cezalar yağdırdı. Taş ve sopaları silah olarak sayan ceza dairesi ilk olarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 33/1-a maddesi uyarınca 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çaptırdı. 

TOPLAMDA 6 YIL 3 AY CEZA

Ceza Dairesi ayrıca eyleme katılanların, terör örgütünün çağrısı üzerine katıldığıını iddia ederek ayrıca 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yine 3 yıl 9 ay cezalandırılmasına karar verdi. Her bir sanık toplamda 6 yıl 3 ay ceza almış oldu. Mahkemede cezalarda indirime de gitmedi.  Dosya Yargıtay'a taşınacak. Yargıtay da cezaları onarsa Gezi Parkı eylemcilere hapise girmek zorunda kalacak. 

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlardan Şule Arslan Hızal, Gezi Parkı düşmanlığının devam ettiğini belirterek karara tepki gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

2'si gazeteci 15 kişi savcılıkta: Avukatlar ifadeye alınmadı

SONRAKİ HABER

Dil bilimciler: Kürtçe yasağı bilimsel eğitime aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...