25 Ekim 2017 08:56

Fas’ta halk hareketi nedeniyle bakanlar görevden alındı

Fas'taki kitlesel eylemler nedeniyle bakanlar görevden alındı.

Paylaş

Fas’ın Rif bölgesinde “iş, ekmek ve adalet” sloganları ile bir yıldır devam eden kitlesel eylemlerin ardından Kral Muhammed eğitim, kalkınma, konut ve sağlık bakanlarını görevden aldı.

 

GÖSTERİCİLERİN DURUŞMASINDAN ÖNCE AÇIKLADI

 

Middle East Eye haber sitesinin haberine göre Kral Muhammed, bakanların yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkilinin de görevlerine de son verdi. Gerekçe olarak ise protestolarla sarsılan bölgenin ekonomik ve sosyal durumunda gelişme sağlanamaması gösterildi.
Kral’ın kararının, salı günü, Rif’teki gösterileri örgütlemekle suçlanan Halk Lideri Nasser Zefzafi ve diğer 29 tutuklunun Kazablanka’daki duruşmasından önce gelmesi ise dikkat çekti.
Zafzafi ve diğer tutuklular devlete karşı komplo girişimi ile suçlanıyorlar. Rueters’a konuşan Zafzafi’nin avukatı, “Ölüm cezasının dahi masada” olduğunu söyledi.
 
Salı günü görülen duruşmaya sanıkları temsilen 70 avukat katılırken mahkeme binası dışında da protesto gösterileri yapıldı. Hakim duruşması 31 Ekim’e erteledi.

 

ÖLÜME TEPKİDEN HALK HAREKETİNE

 

Rif bölgesindeki eylemler geçtiğimiz yıl ekim ayında polislerin, Muhsin Fikri isimli genç bir balık satıcısının tezgahına el koyarak çöp kamyonuna atması ve gencin balıklarını kurtarmak isterken kamyonun presine sıkışarak can vermesi ardından başladı.
 
Aralıklarla devam eden eylemler, polis baskısı ve tutuklamalara rağmen devam etti. El Huseyma kentinde yoğunlaşan hareket, daha sonra “Hirak” hareketi yani “halk” hareketi ismini aldı. Hareketin talepleri arasında yoksul bırakılan bölgenin sosyal ve ekonomik olarak kalkındırılması da var. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eylem Gülçin Kanık'ın cenazesini annesi aldı

SONRAKİ HABER

IŞİD’den Dünya Kupası’na Messi’li, bombalı tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...