25 Ekim 2017 08:10

Ataması yapıldı 'güvenlik' soruşturmasına takıldı!

Doğduğu köye öğretmen olarak atanan Y.Z.K.'nin OHAL’le birlikte hayata geçirilen ‘güvenlik soruşturması’ nedeniyle ataması iptal edildi.

Paylaş

Doğduğu köye öğretmen olarak atanan Y.Z.K.'nin, hakkında herhangi bir soruşturma ve dava olmamasına rağmen OHAL süreciyle birlikte hayata geçirilen "güvenlik soruşturması" nedeniyle ataması iptal edildi. Y.Z.K., kendisi gibi yüzlerce meslektaşının bu şekilde mağdur edildiğini belirtti. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) ile birlikte çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile on binlerce kamu çalışanı ihraç edilirken, bu kez atandığı halde hakları gasp edilenlerin mağduriyeti gündeme gelmeye başladı. 21 yıllık eğitiminin ardından geçtiğimiz Temmuz ayındaki yerleştirme sonucu doğduğu köye öğretmen olarak atanan Mardin'in Kızıltepe ilçesi nüfusuna kayıtlı Y.Z.K., geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı'ndan kendisine gelen tebligatla mağdur edildi. 

Sınıf öğretmenliği mezunu 27 yaşındaki Y.Z.K., 3 yıl sonra atandığı işi için sözleşme imzalamayı beklerken, hakkında herhangi bir dava ve soruşturma olmadığı halde OHAL süreciyle birlikte hayata geçirilen "güvenlik" soruşturmasına takıldı. Y.Z.K., Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nden "İptal edilen kararnameye ait bilgiler" başlığıyla geçtiğimiz hafta kendisine ulaşan tebligatta atamasının iptal edildiğini öğrendi.

DAVA, SORUŞTURMA YOK KOMİSYON KARARI VAR

Tebligatta yer alan iptal gerekçesi, "12.10.2017 tarih ve 126133-5 sayılı sicil kaydı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu kararı gereğince" olarak gösterildi. Bugüne kadar herhangi bir dava ve soruşturma geçirmeyen Y.Z.K., kararın tamamen hukuksuz olduğunu söyledi. Sadece Mardin'den kendisi gibi 15 kişinin atamasının geçtiğimiz hafta iptal edildiği bilgisini veren Y.Z.K., bu yıl kendisi gibi yüzlerce kişinin "güvenlik soruşturması" gerekçesiyle kazanmış haklarının elinden alındığını kaydetti. 

'ÖĞRENCİLER DERS BAŞI YAPMADI'

Sözleşme işleminin de soruşturma gerekçesiyle bir aya yakın zamandır ertelendiğini ifade eden Y.Z.K., "Bu durumdan dolayı bir aya yakındır ders vermem gereken köy okulunda öğrenciler ders başı yapamadı. Bu durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdim. Ancak kendileri de tatmin edici bir cevap vermedi. En son Cuma günü elime ulaşan bu tebligatla atamamın iptal edildiğini öğrendim" dedi. 

'EMEK HIRSIZLIĞINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

Anayasa'ya göre atamasının iptal edilebilmesi için sadece "taksirli suçlardan" ceza almış olması gerektiğini anımsatan Y.Z.K, şöyle devam etti: "Hakkımızda herhangi bir kararı bırakın açılan bir dava olmamasına rağmen böylesi bir karar alınmış. 22 yıllık bir eğitim hayatınız var; alın terinin karşılığını beklersiniz. Mülakatı da geçmiştik. Tam her şey yoluna girecekken, herhangi bir gerekçe gösterilmeden bütün emeğimizin bertaraf edilmesine anlam veremiyorum. Herhangi bir gerekçe belirtilmeden hakların gasp edilmesi emek hırsızlığından başka bir şey değildir." 
 
Şu an köyünde baba mesleği olan hayvancılıkla hayatını kazanmaya çalıştığını ifade eden Y.Z.K, gerekli mercilere başvurarak hukuki süreci başlatıp mücadele edeceğini belirtti. Y.Z.K, sendika ve meslek örgütlerine de destek çağrısında bulundu. (Mardin/ANKARA)
 

ÖNCEKİ HABER

İran, Kürdistan sınır kapısını yeniden açtı

SONRAKİ HABER

Eylem Gülçin Kanık'ın cenazesini annesi aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...