25 Ekim 2017 08:01

İran, Kürdistan sınır kapısını yeniden açtı

İran, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) kapattığı üç sınır kapısından birini yeniden açtı.

Paylaş

İran Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki bağımsızlık referandumunun ardından kapattığı Başmak sınır kapısını yeniden açtı. 

İran devlet televizyonu, 10 gün önce kapatılan İran ve IKBY arasındaki üç kapıdan biri olan Başmak Sınır Kapısı'nın yeniden açıldığını duyurdu.

Kapalı durumda olan Pervezhan ve Hacı Omran (Temerçin) sınır kapılarıyla ilgili ise "yetkililer tarafından hala bir karar alınmadığı" aktarıldı.

Karar, Erbil’in referandum sonuçlarını dondurmayı önermesinin ardından geldi. 

Yeniden açılan Başmak Sınır Kapısı, ağırlıklı olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) denetiminde bulunuyor. Kapı, Kuzey Irak tarafında KYB'nin etkili olduğu Süleymaniye'ye açılıyor.

Sınır kapısı Süleymaniye İl Konseyi'nin talebi üzerine açıldı.

Konuya ilişkin İran'ın Erbil Başkonsolosluğu da bir açıklama yaparak, "Süleymaniye İl Konseyi'nin talebi üzerine" sınır kapısının açıldığını bildirdi. Açıklamada, kapının yolcu geçişleri ile tüm gümrük işlemler için faaliyette bulunacağı belirtildi. 

NE OLMUŞTU?

İran, Irak hükümetinin talebi üzerine 15 Ekim’den bu yana Perwezhan, Başmak ve Hacı Omeran sınır kapılarını tek taraflı olarak kapalı tutuyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Yol protestocuları hakim karşısında

SONRAKİ HABER

Ataması yapıldı 'güvenlik' soruşturmasına takıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...