25 Ekim 2017 00:43

Mülteciler, Ege Adalarına hapsedildi

Yunanistan ana karasına kabul edilmeyen ve başka bir ülkeye iltica etmelerine izin verilmeyen mülteciler Ege Denizi’ndeki adalara hapsolmuş durumda.

Paylaş

Dilan TAŞDEMİR
İzmir

Yunanistan'a kabul edilmeyen ve başka bir ülkeye iltica etmelerine izin verilmeyen mülteciler, Ege Denizi’ndeki adalara hapsoldu. AB yaşananlar karşısında sessizliğini korurken mülteciler de başvurularının kabul edilmesi için protesto eylemleri düzenliyor. 

Nisan 2016’da yürürlüğe giren AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nın ardından Türkiye’den Yunanistan’a ait adalara geçiş önemli oranda düştü ama Ortadoğu ülkelerinde kendilerine güvenli ve insanca bir yaşam alanı bulamayan mülteciler, hâlâ tehlikeli yollarla adalara geçmeye devam ediyor. Adalara geçebilen mülteciler için ise bambaşka bir mücadele başlıyor. 

Türkiye sahil güvenlik ekipleri ile AB’nin sınır güvenliği ekipleri Frontex’i atlatarak Yunanistan’a ait adalara geçebilen mültecilerin durumu da günden güne kötüleşiyor. Adalara ulaşan mültecilerin Yunanistan anakarasına gitmesi yasak. Bu sebeple mültecilerin başka bir ülkeye gidip iltica etmelerinin de önü kapalı. 

EN BÜYÜK KORKU TÜRKİYE’YE GÖNDERİLMEK

Geçişlerin en çok yaşandığı noktalardan biri de Lesvos (Midilli) Adası. Sadece Lesvos’ta yaklaşık 6 bin 500 mülteci kendileri hakkında verilecek kararı bekliyor. Bu süreç bazıları için bir yıldan fazla olabiliyor. Beklenilen yerler ise çok kötü koşullardaki kamplar. Moria Kampının kontenjanı 1800 olmasına rağmen 5 binden fazla insan burada yaşıyor. Tam olarak kendilerine ne olacağını bilmeyen mültecileri en çok korkutan ise Türkiye’ye geri gönderilmek. 

Soğukların başlamasıyla birlikte kamplardaki hayat koşulları daha da kötüleşti. Yazlık küçük çadırlarda aileleriyle kalan mültecilerin arasında, bu kötü koşullardan en çok çocuklar etkileniyor. Şimdiden soğuktan hastalanan ve tedaviye erişemeyen çocuklar var. Tüm bu yaşananlara AB’nin tepkisi ise yalnızca umursamazlık. Adalardaki duruma dair herhangi bir resmi açıklama yapmayan AB ,Türkiye ile yaptığı anlaşmayı sürdürmekte kararlı. 

Yunan adalarındaki mülteciler

MÜLTECİLER MEYDANI İŞGAL ETTİ

Midilli’deki mülteciler de adalardaki gayriinsani koşulları protesto etmek için şehrin merkezindeki Sappho Meydanı’nı işgal ettiler. Afganların çoğunlukta olduğu grup gündüzleri protestolar düzenliyor, geceleri ise meydanda yatıyor. Meydandaki mülteciler  “Avrupa’da güveni ve korunaklı bir hayat bulacağımıza dair umutlarımız vardı ama şu an her şey tam tersi. Yaklaşık 2 yıldır bekliyoruz burada. Hakkımızda ne karar vereceklerini dahi bilmiyoruz. Geçen kış kamp koşulları çok zordu ve şu anda da çadırlarda ısıtma olmadan yaşamaya çalışıyoruz. Bu anlamsız bekleyişimiz son bulsun artık. Neden beklediğimizi bile bilmiyoruz. Neden hâlâ buradayız?​” diye tepki gösteriyor. Öte yandan Midilli’de mültecilerle dayanışma içinde olan çok sayıda grup da var. Aktivistler tüm gün mültecilerin oturduğu meydanda yemek ve battaniye dağıtıyor. Eylemin amacına ulaşması için mültecilerle beraber protestolar organize ediyorlar. 

‘ANLAŞMA İPTAL EDİLMELİ’

“Afganistan’dan gelen mültecilerin yanındaydım” diyen Lesvos Dayanışmasından Estelle de gazetemize şu açıklamalarda bulundu: “Meydanda eylem yapanların fotoğraflarını çektiğim sırada polis yanıma geldi ve kimliğimi istedi. Kim olduğumu, neden burada olduğumu, ne kadar zamandır burada olduğumu sordu. Küçük çocuklar günlerdir sokakta yatıyor sadece daha güvenli bir hayata erişebilmek için. Bunların tüm sorumlusu AB’nin Türkiye ile yaptığı kirli geri kabul anlaşmasıdır. Bir an önce bu insanlık dışı politikaya son verilmeli” Midilli’deki aktivistler bir yandan adalardaki mültecilerin anakaraya gidebilmeleri için #opentheislands (Adaları açın) kampanyası yürütüyor. Kampanya hakkında  https://opentheislands.wordpress.com adresinden bilgi alınabilir. 

ÖNCEKİ HABER

Önce tek kişilik hücre sonra sürgün!

SONRAKİ HABER

Instagram'da ortak canlı yayın dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...