25 Ekim 2017 00:12

Uçak Mühendisi Erdi Canbay'ı askeri ambulans taşımadı mı?

Vestel Savunma’da iş cinayetine kurban giden Uçak Mühendisi Erdi Canbay’ın ailesi, çocuklarının ölümüne neden olan ihmallerin araştırılmasını istiyor.

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Eskişehir’de bulunan Vestel Savunma’da iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden Uçak Mühendisi Erdi Canbay’ın ailesi, çocuklarının ölümünde var olabilecek ihmallerin araştırılmasını istiyor. Görgü tanıklarının, olay sırasında yakında bulunan askeri ambulansın çağrılmasına rağmen gelmediğini söylediğini aktaran aile, bu iddianın da üzerine gidilmesini, sorumluların ortaya çıkarılmasını talep ediyor. 

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Hava Platformları Genel Müdür Yardımcılığı Uçak-Yer Sistemleri bünyesindeki taşeron şirket Vestel Savunma’da kıdemli proje mühendisi olarak çalışan Uçak Mühendisi Erdi Canbay, geçtiğimiz günlerde katapult sisteminin beklenmeyen bir anda çalışması üzerine yaşamını yitirdi. Gaz ibresinin boş gösterdiği bir sırada tamir için aletin üzerine çıkan Canbay, sistemin çalışması üzerine yaklaşık 20 metrelik uzaklığa fırladı. Sivrihisar Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin kamu davası başlattı.

‘BAŞKALARININ ÇOCUĞU ÖLMESİN’

Erdi Canbay’ın ailesi, yaşanan olaya ilişkin gazetemize konuştu. Erdi Canbay’ın babası Emekli Öğretmen ve Eğitimciler Derneği (Eğit-Der) Ankara Şube Başkanı Memet Canbay, olaydaki kasıt veya ihmallerin araştırılmasını istediklerini ifade etti. Canbay, Vestel’den taziyeye gelenler olduğunu ancak kendilerine konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Katapult sisteminde bir arıza olup olmadığının bulunmasını isteyen Canbay, “Maddi menfaat peşinde değiliz, Vestel’in tapusunu verseler yırtar atarım. Bizim çocuğumuz öldü, başkasının çocuğu ölmesin” dedi. Oğlunun savunma sanayiinde çalıştığına dikkat çeken Canbay, şöyle devam etti: “Ben oğlumun bu kadar önemli bir konumda çalıştığını bilmiyordum, öğrenince şaşırdım. Kasıt olup olmadığının da araştırılmasını istiyorum.” 

SERTİFİKASI OLMADAN ÇALIŞTIRILDI

Erdi Canbay’ın teyzesi Salike Çil ise yaşanan olayda açık bir şekilde Vestel’in ihmali olduğunu düşündüğünü belirtti. Yeğeninin yaptığı iş için sertifikasının olmadığını söyleyen Çil, bu şekilde çalıştırılmasının hatalı olduğuna dikkat çekti. Çil, Canbay’ın tamir için aletteki vanaya uzanmaya çalıştığını ancak kolu yetişmeyince gaz basıncına baktıktan sonra katapult sisteminin üzerine çıktığını anlattı. “Kendini güvende hissetmese neden oraya çıksın” diye soran Çil, ocaktan yemek alan bir insanın bile çıplak elle tutmadığını söyledi. Çil, bu kadar tehlikeli bir alet düşünüldüğünde ihmalin büyük olduğunu söyledi.

ASKERİ AMBULANS TAŞIMADI İDDİASI

Erdi Canbay’ın eniştesi Ali Çil ise olay anında orada bulunanların ifadesine göre yakında bulunan bir askeri ambulansın çağrılmasına rağmen gelmediğini, bunun üzerine yaklaşık 20-25 dakika sonra dışarıdan sivil bir ambulans getirildiğini iddia etti. Ambulansın yeterli donanımının olup olmadığının, varsa neden Canbay’ı taşımadığının yanıtlanması gerektiğini ifade eden Çil, “Bu kadar tehlikeli bir çalışma alanının yakınında sivil ambulans bulunmaması da eksiklik” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'taki ocaklarda özelleştirmeden sonra 200 ölüm yaşandı

SONRAKİ HABER

Cam işçileri: Gücümüz oranında patrona geri adım attırdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...