24 Ekim 2017 22:26

IKBY referandum sonuçlarını askıya aldı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bağımsızlık referandumunun sonuçlarını askıya alarak Bağdat'a 'ateşkes ve diyalog' çağrısı yaptı.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak hükümeti ile diyalog yapılabilmesi için 'ateşkes ve referandum sonuçlarının dondurulması' önerisinde bulundu. Irak ise diyalog kapısını kapatmadıklarını ifade ederek, "Referandumu ele alacağız" dedi. 

IKBY'den yapılan açıklamada, "Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya bulunduğu tehlikeli durumun Iraklı güçlerle Peşmerge arasında çatışmaya sevk etmemesi için herkes tarihi sorumluluk yükleniyor." denilerek Irak güçleriyle Peşmerge arasında bugüne kadar yaşanan çatışmaların iki taraftan da kayıplar verilmesine neden olduğu hatırlatıldı. Bunun kanlı bir savaşa yol açabileceğinin ve Irak'ın bileşenleri arasındaki sosyal dokuyu dağıtabileceğinin altının çizildiği açıklamada IKBY ve Irak halkının çıkarları göz önünde bulundurularak, Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna, "ateşkesin sağlanması ve IKBY'deki tüm askeri operasyonların acilen durdurulması, 25 Eylül'de yapılan referandum sonuçlarının dondurulması ve IKBY ile merkezi yönetim arasında Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması" önerisi sunuldu.

IKBY açıklamasının tam metni şöyle:

"Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya olduğu gerginlik ve tehlikeli durum karşısında, hepimizin, bu durumun Irak güçleri ve Peşmerge arasında daha ileri bir savaşa dönüşmesini engelleme konusunda tarihi bir sorumluluğu var.

16 Ekim 2017 tarihinde Irak güçleri ve Peşmerge arasında başlayan çatışmalar ve saldırılar, iki tarafa da zarar verdi. Bu durumun devam etmesi, daha çok kanın akmasına ve hatta Irak'ın bileşenlerinin sosyal anlamda birbirinden kopmasına yol açabilir.

İki taraf arasındaki savaşın kazananı olmayacağı açıktır. Aksine, iki tarafa da yaşamın her alanında büyük zararlar verecektir. Bu nedenle, Kürdistan ve Irak halklarına karşı olan sorumluluğumuz gereği, Irak hükümetine, Irak kamuoyuna ve dünyaya şunları açıklıyoruz:

Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm çatışmaların ve her türlü askeri operasyonun acil şekilde sonlandırılmasını,

Irak Kürdistanı'nda yapılan referandumun sonuçlarının askıya alındığını,

Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve federal hükümet arasında Irak anayasası temelinde görüşmelere başlanmasını öneriyoruz.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi" (DIŞ HABERLER)


IRAK: DİYALOG KAPISINI KAPATMADIK

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile diyalog kapısını kapatmadıklarını söyledi. Caferi, “Anayasaya göre referandumu ele alacağız” dedi.

Rudaw’ın haberine göre Caferi, Kerkük ile ilgili olarak ise, “Kerkük’e girmek zorundaydık. Bütün oluşumlar ve azınlıkların yaşadığı Kerkük, Irak’ın haritasını küçültüyor” ifadesini kullandı. 

İbrahim Caferi, Rusya ziyareti kapsamında Moskova Enstitüsü'nde yaptığı konuşmasında, Irak Anayasası'nın Kürdistan Bölgesi için birçok hak ve göreve izin verdiğini dile getirerek, “Bütün dünya referanduma karşıydı, Avrupa Birliği, Arap ülkeler ve İslam Ülkeleri Kongresi karşıydı. Ancak maalesef Barzani ısrar etti. Rusya da Irak toprak bütünlüğünden yana” değerlendirmesinde bulundu.
 
Peşmergeye karşı düzenlenen saldırılarda İranlı güçlerin yer almasına ilişkin olarak, “Iraklı güçleri dışında meydanda hiçbir yabancı savaşmıyor. sadece danışmanlık konusunda onlardan faydalanılıyor” diye konuştu.
 
25 Eylül'de Kürdistan Bölgesi'nde referandum gerçekleştirilmişti. Kürdistan Bölgesi Hükümeti 25 Ekim'de referandum sonucunun dondurulması önerisinde bulundu. (DIŞ HABERLER)

 {{336123}}

ÖNCEKİ HABER

Hasta yakını 'sıra gelmedi' diye sağlık emekçisini bıçakladı

SONRAKİ HABER

Almanya'da Türkiye'ye gelen yolcular köpeklerle arandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa