24 Ekim 2017 14:12

‘Rakka’nın nasıl yönetileceğine Rakka halkı karar verecek’

Demokratik Birlik Partisinin (PYD) Eski Eş Başkanı Salih Müslim, Rakka’nın nasıl yönetileceğine halkın kendisinin karar vereceğini söyledi.

Paylaş

Suriye'deki Kürt kantonu Kobanê’de Sputnik’in sorularını yanıtlayan Demokratik Birlik Partisinin (PYD) Eski Eş Başkanı Salih Müslim, “IŞİD Kobane’de Kürtleri yıkmak istedi fakat başkent olarak gördüğü Rakka’da Kürtler tarafından yıkıldı. Rakka’nın IŞİD’den temizlenmesi büyük bir değişim etkisi olacak. Ortadoğu’da ve dünyada bir etkisi olacak” dedi.  

‘BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN DEĞİL, ÇOK ULUSLU DEVLET’

Rakka ve Deyrizor nüfusunun çoğunluğunu Arapların oluşturduğunu hatırlatan Müslim, ‘Bağımsız Kürdistan’ taleplerinin olmadığını, ‘ulus devlet’ talebini dillendiren kesimlerin de ‘çok uluslu bir devlet’e ikna edilmesi gerektiğini savundu. Müslim, “Bugün Rojava’da yaşayanların yüzde 50’den fazlası demokratik çok uluslu sisteme inanıyor. Referandum olsa şayet bir arada yaşam ve çok uluslu sistem tercih edilir” dedi. 
IŞİD sonrası Rakka’nın nasıl yönetileceğine halkın karar vereceğini ifade eden Müslim, “demokratik özerklik” kararı çıkmazsa bu karara saygı duyacaklarını belirtti.

‘ABD İLE İLİŞKİMİZ TERÖRLE MÜCADELEYLE SINIRLI’

ABD ile YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri arasındaki ittifak ile ilgili de konuşan Müslim, “Şüphesiz ABD Rojava’ya girdiğinde ‘Ben IŞİD ile savaşmak için girdim’ dedi. Teröre karşı savaşta bizle ABD’yle birlikte hareket ettik, birbirimize yardımlar ettik, ortak hareket ettik. Fakat ABD büyük bir devlettir çıkarları olabilir. ABD’yle aramızdaki ilişki sadece teröre karşı mücadelede iş birliği, başka bir iş birliğimiz yok, olmamıştır. ABD ile siyasi ilişkilerimiz var ancak Cenevre çerçevesinde oldu. Birçok ABD yöneticisi Rojava’ya, Rakka’ya gelerek görüşmeler yaptı. Fakat ilişkiler bizim istediğimiz aşamada değil” ifadelerini kullandı. 

IŞİD bitse de terörün kolay kolay bitmeyeceğini savunan Müslim, “Başka örgütler de çıkabilir. Terör, isim ve şeklini değiştirebilir ancak devam edecek. Ben ABD’nin politikalarını bilmem ancak ABD derin hesaplar yapıyor” dedi. 

‘ŞİMDİYE KADAR KİMSEYE PETROL SATMADIK’

Suriye devletiyle ilişkileri olmadığını belirten Müslim, YPG’nin hakim olduğu bölgeden çıkarılan petrolü Şam yönetimine sattıkları yönündeki iddiaları ise yalanladı, “Şimdiye kadar kimse bizden petrol almadı. Kim bizden petrol alırsa memnun oluruz belki yükümüz hafifler de bu halkımızın yaşamını daha iyi kolaylaştırırız iyi yaparız. Fakat şimdiye kadar petrol konusunda kimseyle bir anlaşma yapmadık ve kimseye de petrol satmadık” dedi. 

PYD’nin Arap ve Türkmenlere yönelik kötü muameleler yaptığı yönündeki iddiaları ise, ‘propaganda’ olarak değerlendiren Müslim, bölgede yaşayan tüm halkların kendi ana dillerinde eğitim yapabildiğini de hatırlattı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

GMİS Başkanlar Kurulu: Özelleştirilmeye izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Hastane önünde silahlı çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...