24 Ekim 2017 13:11

‘Irak ve Suriye’de yenilen IŞİD’liler Türkiye’ye kaçıyor’

Çok sayıda militanın IŞİD’i bırakıp 822 kilometrelik Suriye-Türkiye sınırını geçerek 'sırra kadem bastığına' belirtiliyor.

Paylaş

Irak’ta elinde tuttuğu Musul gibi önemli bölgelerin ardından Suriye’deki kalesi Rakka’dan da sürülen ve kontrol ettiği toprakların çoğunu kaybeden IŞİD’e ne olacak?

BİR KISMI KALIYOR, GERİSİ TÜRKİYE’YE!

IŞİD’e bugüne kadar 30 bin civarında yabancı savaşçı katıldığı tahmin ediliyor.

elişmeleri BBC için analiz eden Akademisyen Lorenzo Vidino’ya göre, IŞİD’e katılmış yabancıların bir kısmı Suriye ve Irak’ta kalacak. Musul’da yakalanan bir kısmı da Irak mahkemelerinde, idam cezası talebiyle yargılanacak. BBC Türkçe’nin aktardığı analizinde Vidino, çok sayıda savaşçının ise IŞİD’i bırakıp 822 kilometrelik Suriye-Türkiye sınırını geçerek “sırra kadem bastığına” dikkat çekiyor.

Vidino’nun konuyla ilgili dikkat çektiği noktalar şöyle: 

IŞİD’in Türkiye çapında yerleşik bir destek ağı var ve bu ağın yabancı savaşçıların Suriye’den çıkarılmasında kilit rol oynuyor.
Öte yandan Suriye ve Irak’dan kaçan IŞİD militanlarının gitmeyi hedefleyebileceği birçok çatışmalı alan var. Bazılarının IŞİD tarafından Yemen, Sina Yarımadası, Kuzey Kafkaslar ve Doğu Asya. Örgütün Libya’da da güçlü bir yapılanması var. Bu ülkedeki IŞİD militanlarının sayısının yaklaşık 6 bin 500 olduğu tahmin ediliyor. 

Yine ABD kaynakları Afganistan’da da yüzlerce IŞİD savaşçısı olduğunu ve geçen yıl yer altındaki tünellere yönelik bir harekatla en az 94’ünün öldürüldüğünü açıklamışlardı.

Bir iddia da bazı IŞİD’lilerin Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar ve Filipinler’e gittiği yönünde.

ÜLKELERİNE GERİ DÖNECEKLER

Birçok yabancı IŞİD savaşçısı da geldikleri ülkelere dönmeyi tercih ediyor.

Bu geri dönüşlerin en kötü etkileyebileceği ülkeler arasında Kuzey Afrika’daki bazı ülkeler var. Örneğin son yıllarda Tunus’dan IŞİD’e katılmak için 6 bin militanın çıktığı biliniyor.

Körfez’deki Arap ülkeleri, Rusya, Kafkaslar ve bazı Orta Asya Cumhuriyetleri de bu kategoride. Avrupa’ya 1000 kadar savaşçının geri döndüğü düşünülüyor

İtalyan Uluslararası Siyaset Enstitüsü ve George Washington Üniversitesinın yaptığı bir ortak araştırmaya göre, 2014 yılından bu yana Batı ülkelerinde gerçekleştirilen saldırılara karışanların beşte birinden azı cihatçı savaş deneyiminden gelmiş kişiler.

Bu kişilerin bir kısmı daha Türkiye’deyken tespit edilip yakalanabiliyor. 

Ancak örneğin İngiltere İçişleri Bakanlığı geçen yıl Suriye ve Irak’tan dönen 400 kadar İngiltere vatandaşı cihatçıdan sadece 54’ünün yargılanıp hüküm giydiğini açıkladı.

Topraklarının çoğunu kaybetmiş olmak IŞİD açısından büyük bir darbe oldu.

Fakat grup ve ilişkide bulunduğu diğer yapılar daha şimdiden dünyanın birçok farklı bölgesinde baş vermeye başladı ve yakın bir gelecekte bu sorun hızla büyüyebilir.

IŞİD şimdi ister istemez daha az merkezi kontrollü, yapıları daha görünmez ve daha az koordineli bir örgütlenme olacak ama ortadan kaybolması beklenmiyor.

RAKKA DÖNÜŞLER İÇİN HAZIRLANIYOR

Öte yandan IŞİD’in elinden alınan Rakka’ya geri dönüşler için en az iki aylık bir sürece daha ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Kino Gabriel, Rakka şehrini mahalle mahalle gezerek bomba düzeneklerini tek tek imha ettiklerini söyledi. İnsanların kentlerine dönmek için sabırsızlık içerisinde olduğunu bildiklerini ancak bunun şu an için imkansız olduğunu belirten Gabriel, şehrin bombalardan arınması için 2 ile 3 aya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Rakka şehrinin kontrolü SDG’nin dört ay süren operasyonlarının ardından geçtiğimiz hafta IŞİD’den alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Müftü, nikah yetkisini aşureye tercih etti

SONRAKİ HABER

Suriye’de IŞİD’in kontrolünde yüzde 5’ten az bir bölge kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...