24 Ekim 2017 12:30

Kayıp 6.5 milyon TL nerede?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesindeki 6.5 milyon liralık ‘akbil açığı' Meclis gündemine taşındı.

Paylaş

Cem GÜL
İstanbul

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul Gaziantep Büyükşehir Belediyesindeki 6.5 milyon liralık ‘akbil açığını’ Meclis gündemine taşıdı. Sayıştay müfettişlerinin ortaya çıkardığı ve belediyeyle ilgili hazırlanan rapora geçen kayıp 6.5 milyon lirayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soran Toğrul, ortaya çıkan skandalla ilgili bir işlem yapılıp yapılmadığına cevap verilmesini istedi.  

Sayıştay raporuna göre, Gaziantep’te 2006 yılından bu yana toplu ulaşımda kullanılan akıllı kartla (Kart 27) ilgili son iki yılın hesaplarında 6.5 milyon TL’lik açık tespit edildi. Bu açık Sayıştayın raporuna, “Akıllı kart sistemini işleten firma sözleşmeye aykırı olarak ya ortak hesaptan başka bir hesaba para aktarmaktadır ya da bu hesap dışında başka bir hesap kullanmaktadır” tespitiyle girdi. AKP’li belediye, Sayıştaya verdiği yanıtta, ‘Şirketin 6 milyonluk açığı 2017 yılında hesaba yatırdığını’ bildirmesine rağmen, bu yanıt Sayıştayı tatmin etmedi. Belediyeye sert eleştiriler yönelten Sayıştay, denetim dışı bırakılan 2006-2014 yılları arasındaki 8 yılın incelenmesini talep etti. 

NEDEN AÇIK İHALE YAPILMIYOR? 

Soru önergesinde Sayıştay raporunda birçok ihalenin aynı firmaya verildiğine dair örnekler bulunduğunu hatırlatan Toğrul, Soylu’dan şu sorulara cevap vermesini istedi: 

  • 2014 yıllından bu yana Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihalelerin şirket ve firmalara göre dağılımı ne şekildedir? 
  • Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ait kurulmuş kaç adet şirket bulunmaktadır? Yapılan ihalelere belediye bünyesinde yer alan şirketler girmiş midir? Girmiş ise kaç ihaleye girmişlerdir?
  • Gaziantep Büyükşehir B0elediyesinin ‘açık ihale’ yapmaktan kaçınmasının nedeni nedir? 
  • Söz konusu akılı kart ihalesiyle ilgili belediyenin görevlendirmiş olduğu uzmanlar tarafından sadece 2014-2016 yılları arası incelenmiştir. Akılı kart ihalesiyle ilgili denetim dışı bırakılan 8 yıla ilişkin nasıl bir soruşturma yürütülecektir?
  • Sayıştay tarafından tespit edilen 6.5 milyon TL’lik açık için Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bir ceza verilmiş midir? Verilmiş ise verilmiş olan ceza nedir?

 {{333846}}

ÖNCEKİ HABER

Beştaş, yeni cezaevini sordu

SONRAKİ HABER

Şemdinli sanıklarının tahliyesine itiraz reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa